Segíteni kell a Kárpátalján élőknek
2019. szeptember 25.
A háborús konfliktus nyomán mélyülő gazdasági nehézségek az elmúlt években sok családot sodortak nehéz helyzetbe Kárpátalján is. Most a nélkülözők számára legnehezebb téli hónapok előtt a segélyszervezet pénzadománygyűjtést indít.

Az Ökumenikus Segélyszervezet több mint két évtizede segíti Kárpátalján a legszegényebbeket élelmiszerrel, tűzifával, gyermekeket és időseket támogató programokkal. A szervezet a 1353-as adományvonalon várja az adományozók segítségét, melyhez nagyszabású közösségi futóesemény, az ötödszörre megszervezett Beregszászi Jótékonysági Félmaraton is kapcsolódik, ahol Gyurta Dániel, olimpiai bajnok úszó a jó ügy érdekében futóként áll rajtvonalhoz.

Az ukrajnai konfliktus, a belső menekültek, a gazdasági nehézségek, a nemzeti fizetőeszköz elértéktelenedése régen tapasztalt nehéz helyzet és nélkülözés elé állította Kárpátalja lakosságát. Az energiahordozók árának emelkedése maga után vonta az élelmiszerek, gyógyszerek, a lakossági energia árának emelkedését. Az ukrán állam által biztosított lakhatási támogatás összege csökkent, szűkül az azt igénybevevők jogosultsági köre, ezért igen sok nagycsaládos, egyedül élő nyugdíjas számára elérhetetlen az állami támogatás.

Az Ökumenikus Segélyszervezet 2018-2019 folyamán is több ezer nehéz körülmények között élő családot, egyedülálló, illetve idős embert segített élelmiszer és higiénés csomagokkal, valamint téli tüzelővel. Az élelmiszer és tüzelőanyag támogatás mellett az év során 12 kárpátaljai iskolát összesen 1,1 millió forint értékű, a testnevelési órákon és szabadidős foglalkozásokon használható sportszerekkel támogatott a Segélyszervezet, míg az idei tanévkezdés előtt 70 kárpátaljai iskolás kapott, egyenként 10.000 forint értékű beiskolázási támogatást a Segélyszervezettől.

A kézzelfogható krízistámogatások mellett az elmúlt időszakban felértékelődött a Segélyszervezet gyermekek felzárkózását segítő programja is. A több éve folyó gyermekfejlesztő foglalkozásokat jelenleg összesen több mint 50 gyerek látogatja rendszeresen Beregszász három magyar tannyelvű iskolájából. A Tanoda rendszerben zajló fejlesztő program keretében heti 5 napon át 10 órában fejlesztőpedagógusok bevonásával tart fejlesztő foglalkozásokat a gyermekek számára a segélyszervezet. Továbbá heti egy délutáni alkalommal angol, ukrán és magyar nyelvi fejlesztés történik, valamint heti egy délután pszichológus foglalkozik a gyerekekkel.

A fejlesztésben részt vevő gyerekek olyan nehéz anyagi és szociális körülmények között élő családokból származnak, akiknek jövedelme nem éri el az Ukrajnában egy főre megállapított létminimum összegé. Ezek a családok legtöbb esetben az iskolai étkezést sem tudják biztosítani gyermekeiknek, akiket az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai a foglalkozás elején szendviccsel és teával vendégelnek meg. A hátrányokkal induló gyermekek, amennyiben nem kapnak segítséget a felzárkózásban, az így is nehéz helyzetüket tovább rontják azzal, hogy folyamatosan hiányozni fognak az iskolából, emiatt korai iskolaelhagyókká válhatnak.

Az Ökumenikus Segélyszervezet 2019 őszén adománygyűjtést hirdet kárpátaljai segélyprogramjának támogatására a 1353-as adományvonalon. A beérkező adományokat a szervezet téli élelmiszer és tűzifa segélyakciójára, illetve az egész évben működő, rászoruló gyermekek felzárkózását elősegítő programjának finanszírozására fordítja. A gyűjtés meghirdetésekor Lehel László, a Segélyszervezet elnök-igazgatója hangsúlyozta: minden kis segítségre szükség van. A tárcsázásonként 250 forintnyi felajánlással számolva 10 hívás egy gyermek számára kínált fejlesztő foglalkozás költségeit fedezi; 30 hívás a 1353-ra egy olyan élelmiszercsomagot jelent, ami egy átlag család 1-1,5 hónapra elegendő alapvető szükségleteket biztosítja. 70 hívásból pedig egy család számára a leghidegebb hónapokra elegendő tüzelőadomány lehet.

Az adománygyűjtésre szeptember 28-án az immár hagyományosnak mondható, ötödszörre meghirdetett Beregszászi Jótékonysági Félmaraton hívja föl a figyelmet. A nagyszabású sporteseményen több száz helyi gyermek fog rajthoz állni különböző távokon, magukon viselve a 1353-as adományvonal számjegyeit. A Beregszásztól néhány kilométerre található Makkosjánosiból induló versenyt Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a segélyszervezet önkéntese vezeti majd, aki maga is együtt fut majd a gyerekekkel, hogy a meghirdetett gyűjtésre, a nehéz helyzetben élő kárpátaljaiakkal való szolidaritásra irányítsa a figyelmet.