Számunkra a magyar emberek biztonsága a legfontosabb
2022. február 24.
Magyarországnak ebből a háborús konfliktusból ki kell maradnia. "Számunkra legfontosabb a magyar emberek biztonsága, ezért szó sem lehet arról, hogy akár katonákat, akár katonai eszközöket telepítsünk Ukrajnába, humanitárius segítséget természetesen nyújtunk majd" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön.

A kormányfő a Facebook-oldalára feltöltött videóban közölte: Oroszország ma reggel megtámadta Ukrajnát katonai erővel, ezért a nemzetbiztonsági operatív törzs ülést tartott.

Hangsúlyozta: nem tudják elfogadni a baloldalnak azon javaslatait sem, amelyek veszélyeztetik Magyarország energia- és gázellátását, veszélybe sodornák a családok rezsicsökkentését.

A kormányfő kitért arra: a katonai és kijelölt rendőri egységek megkezdték a munkát az ukrán-magyar határ térségében. Hozzátette: arra kell számítani, hogy a csütörtöki katonai támadást követően a Magyarországra érkező, feltehetően menekültstátusért folyamodó ukrán állampolgárok száma megnő. Az ő ellátásukra felkészültünk, képesek leszünk gyorsan és hatékonyan szembenézni ezzel a kihívással – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy „európai uniós és NATO-szövetségeseinkkel együtt elítéljük Oroszország katonai fellépését” és arról is beszélt, hogy „vésztanácskozást” fognak tartani csütörtökön Brüsszelben.

A magyar miniszterelnök úgy látja, hogy az európai egység fenntartható lesz és közös lépésekre szánhatják el magukat.