Személyesen mondott köszönetet Lévai Anikó a segélyszervezet munkatársainak
2020. május 7.
Tíz települést látogatott végig Lévai Anikó, hogy találkozzon az Ökumenikus Segélyszervezet regionális központjaiban a járvány alatt is kitartó helyi munkatársaival.

Eger, Szendrő, Vizsoly, Boldogkőújfalu, Sátoraljaújhely, Olaszliszka, Miskolc, Szolnok, Gyula, Orosháza. Ezen tíz településeken járt Lévai Anikó, hogy személyesen találkozzon az Ökumenikus Segélyszervezet regionális központjainak helyi munkatársaival.

Fekete Daniel / MÖS

A járványügyi előírások szigorú betartása mellett zajló találkozókon az elmúlt hónapok nehézségei és tapasztalatai mellett, egyes intézmények esetében már az újraindulás forgatókönyvei is szóba kerültek. A jószolgálati nagykövet amellett, hogy sokak köszönetét tolmácsolta az intézmények munkatársai felé, több helyszínen bekapcsolódott az adományátadásokba is.

Fekete Daniel / MÖS

Súlyosan érintette a járványhelyzet az Ökumenikus Segélyszervezet valamennyi intézményének működését. Bár a családok és gyerekek felzárkózását segítő közösségi programok minden nappali ellátást nyújtó intézményben felfüggesztésre kerültek, a munkatársak nem engedték el a környezetükben élő rászorulók kezét. A szociális szolgáltatások egy részénél a segítő munkát úgy szervezték át, hogy a kapcsolattartás ne igényeljen személyes találkozást, tehát a tanácsadások telefonon vagy online, az adományátadások pedig kontakt nélkül zajlanak.

Fekete Daniel / MÖS

Rendkívüli helyzettel és feladatokkal szembesültek a Segélyszervezet által működtetett családok átmeneti otthonai is. A 40 fős intézményekben a járványhelyzet miatt szigorú látogatási és kijárási tilalmat vezettek be a veszélyhelyzet idejére. A karantén szerű működésben csak a segélyszervezet munkatársai látogathatják a központot, az otthonokban élő családok alapellátáson felüli, teljes ellátását is a Segélyszervezetnek kell megoldani, ami jelentős forrásokat emészt föl. Az élelmezés mellett ugyanis meg kell oldani a tisztító és személyes higiéniai cikkek biztosítását, illetve a járvány elleni védekezés eszközeit is.

Fekete Daniel / MÖS

Ezen felül az intézmények munkatársai mindent megtesznek azért is, hogy a gyerekek részt tudjanak venni a digitális oktatásban, és hogy a tanuláson túl, biztosítsák a sport és a játék lehetőségét is, melyek segítenek feloldani, tompítani a bizonytalan ideig tartó bezártság okozta feszültségeket.

Fekete Daniel / MÖS

A Segélyszervezet hajléktalanokat segítő központjai teljes kapacitással működtek az elmúlt hetekben is, hiszen a leginkább rászorulók – akiknek nincs hol „otthon maradni” – a járványhelyzetben is ezekben az intézményeiben remélnek segítséget. A Segélyszervezet munkatársai mindennapi küzdelmet folytatnak, hogy higiéniás szerek biztosításával és folyamatos edukációval segítsék a megelőzést.

Fekete Daniel / MÖS

A látogatásokon részt vett Lehel László a Segélyszervezet vezetője is, aki kiemelte: az elmúlt két hónapban rendkívüli terhelés alatt dolgoztak a szociális munkások az intézményekben. Magas szintű szakmai tudás, elkötelezettség és kreativitás volt szükséges ahhoz, hogy központjaink ebben a példátlan időszakban is be tudják tölteni küldetésüket. Amellett, hogy ezt megköszönjük, már előre is kell néznünk, hiszen az élet „újraindulásával” majd ismét egy új, megváltozott helyzetben kell folytatnunk a munkát.

A szintén jelenlévő Rácsok Balázs, a Segélyszervezet szociális igazgatója arról beszélt, hogy a segélyszervezet megfogadta, hogy nem engedik el a rászorulók kezét a járvány alatt sem. Számos intézményük nem csak a korábbi ügyfelek támogatását tartotta fent a veszélyhelyzet alatt, hanem sok újabb rászoruló is a szervezethez fordult támogatásért.

A segélyszervezet járványhelyzetben is zajló munkáját, illetve rendkívüli feladatait OTTHONRÓL is lehet támogatni: Bankkártyás adományozással a www.segelyszervezet.hu oldalon és a 11705008-20464565 számlaszámon „koronavírus” megjelöléssel. A 1357-es adományvonal tárcsázásával, hívásonként 500 forinttal a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsba tartozó 6 nagy magyarországi karitatív szervezet munkáját lehet támogatni.