Szorosabbra kívánja fűzni kapcsolatait a négy visegrádi ország és Dél-Korea
2015. december 3.
Szorosabbra kívánja fűzni kapcsolatait a négy visegrádi ország és Dél-Korea. Ebben állapodott meg Bohuslav Sobotka cseh, Beata Szydlo lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő, amikor Pak Gun Hje dél-koreai elnökkel találkoztak csütörtökön Prágában.

A V4-ek ugyanakkor arról biztosították a dél-koreai államfőt, hogy támogatják a két koreai állam békés egyesülését.

Prága, 2015. december 3. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (b2), Bohuslav Sobotka cseh (j3), Beata Szydlo lengyel (j2) és Robert Fico szlovák kormányfõ (j), a visegrádi országok miniszterelnökei, valamint Pak Gun Hje dél-koreai államfõ (b3) sajtótájékoztatót tart Prágában 2015. december 3-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs
Sikeres a V4-ek és Dél-Korea eddigi együttműködése, a december 3-án aláírt megállapodás pedig nemcsak a régió, hanem az egész EU számára is nagyon fontos
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

„Közös nyilatkozatot fogadtunk el, amely alapja lesz jövőbeni együttműködésünknek” – jelentette ki a sajtótájékoztatón Pak Gun Hje, aki szerint a kapcsolatok dinamikusak, és ezt – mint fogalmazott – szeretnék megőrizni.

„A V4-ek és Dél-Korea megállapodása nemcsak a régió, hanem az egész Európai Unió számára is nagyon fontos” – vélekedett Orbán Viktor miniszterelnök, aki az eddigi együttműködést sikeresnek nevezte.

Orbán Viktor a visegrádi országok kormányfőinek találkozója után tartott sajtótájékoztatón. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Orbán Viktor a visegrádi országok kormányfőinek találkozója után tartott sajtótájékoztatón.
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Bohuslav Sobotka cseh kormányfő kiemelte, hogy a visegrádi országcsoport számára Dél-Korea az egyik legfontosabb gazdasági partner.

Robert Fico szlovák kormányfő utalt arra, hogy jelenleg mintegy 280 dél-koreai cég fejt ki tevékenységet a közép-európai régióban, s országonként ezen cégek termelik meg a GDP 5-10 százalékát.

Lengyelország kiemelkedő gazdasági partnernek tekinti Dél-Koreát és a jövőben ezt az együttműködést szeretné tovább mélyíteni – mutatott rá Beata Szydlo lengyel kormányfő.