- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/szukseg-van-a-masodik-vedvonal-letrehozasara/ -

Szükség van a második védvonal létrehozására

„A mi álláspontunk továbbra is az, hogy a migrációs hullámot ellenőrizni kell, le kell állítani” – fejtette ki a magyar kormányfő. Szerinte azonban Törökország és Európa közötti védvonal nem működik, a migránsáradatot eddig nem sikerült megállítani. „Az elmúlt hónapok arról tanúskodnak, hogy ez nem sikerült, ezért logikailag és a politikai felelősségből következik, hogy egy második védelmi vonalról is eszmét kell cserélnünk” – szögezte le.

„Magyarország annyit tud tenni, hogy segítséget nyújt mindazoknak, akik hajlandóak bebiztosítani a második védvonal kiépítését Magyarország határaitól délre” – tette hozzá Orbán Viktor.

Bohuslav Sobotka cseh kormányfő fogadja Orbán Viktort a rendkívüli visegrádi kormányfői találkozó előtt  Fotó: Szecsődi Balázs [1]
Bohuslav Sobotka cseh kormányfő fogadja Orbán Viktort a rendkívüli visegrádi kormányfői találkozó előtt
Fotó: Szecsődi Balázs

A miniszterelnök úgy vélekedett, hogy „a 2016-os év legfontosabb kérdése a biztonság és a migráció kérdése lesz, ezért a prágai V4-es csúcstalálkozónak ez volt a legfőbb témája”.

A kormányfő megjegyezte: az Európa körüli országokban ma a számítások szerint 38,5 millió belső menekült él, s „ez az a tömeg, amely bármikor megindulhat Európa irányában” – jegyezte meg.

Rámutatott, hogy Ukrajna felől is hatalmas migrációs hullám fenyegeti Európát, de ezt a V4-ek megakadályozzák. „Segítséget ehhez nem kapunk, de megvédjük Európát ennek a népmozgásnak a terhétől” – mondta a miniszterelnök.

Robert Fico szlovák, Beata Szydlo lengyel miniszterelnök, Gjorge Ivanov macedón államfő, Bohuslav Sobotka cseh, Bojko Boriszov bolgár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Fotó: Szecsődi Balázs [2]
Robert Fico szlovák, Beata Szydlo lengyel miniszterelnök, Gjorge Ivanov macedón államfő, Bohuslav Sobotka cseh, Bojko Boriszov bolgár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök.
Fotó: Szecsődi Balázs

A találkozón a macedon elnök és a bolgár kormányfő is részt vett. Orbán Viktor szerint mindkét ország a migrációs válság kezelésében helytállt, ezért Magyarország támogatja Bulgária felvételét a schengeni övezetbe és Macedóniának is fel kellene ajánlani a uniós tagságot.