Több száz futó Kárpátalján a Segélyszervezet mezében
2017. szeptember 30.
Több mint ötszázan futottak szombaton Beregszászon az Ökumenikus Segélyszervezet által szervezett harmadik jótékonysági félmaratonon, amelyen részt vett Kovács Koko István és Lévai Anikó, a segélyszervezet két jószolgálati nagykövete.

A közösségi sportesemény idén a Bereg Fest járási fesztiválhoz kapcsolódott, így a résztvevők Makkosjánosiból, a Barna György Stadionból indultak el. A félmaratoni, valamint a 10, illetve 5 kilométeres távra vállalkozók mellett, a szervezők 15 környező iskolából több mint 300 gyermeket vártak a 3 kilométeres, valamint a 800 méteres távra. A futóversenyen indulókat a félmaratonon maga is induló Kovács Koko István, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete köszöntötte és melegítette be. Az idei év különlegessége, hogy az eredményhirdetést követően Vastag Csaba énekes, az Ökumenikus Segélyszervezet önkéntesének koncertje zárta az akciót.

Kovács Koko István az MTI-nek elmondta: a hagyományteremtés szándékával 2015-ben útjára indított jótékonysági rendezvény célja, hogy minél nagyobb figyelmet irányítson az Ökumenikus Segélyszervezet kárpátaljai tevékenységére. „Egy kicsit a saját gyermekemnek is tekintem a versenyt, mert a segélyszervezettel közösen határoztuk el, hogy a szabadidő- és a tömegsport irányába is elmozdulunk, összekötjük a jótékonyságot a sportélménnyel, s ez Beregszászról indult el” – tette hozzá.

Megjegyezte, a kezdeti szerény körülményekhez képest a félmaraton mostanra egy nagy közös ünneppé, tömegrendezvénnyé nőtte ki magát, amelyen a kárpátaljai és magyarországi futók mellett Amerikából és Ukrajna távolabbi régióiból érkezett profi és amatőr sportolók is részt vesznek. A sporteseménnyel sikerült jelentős mértékben ráirányítani a figyelmet mind Magyarországon, mind Ukrajnában arra, hogy mennyire fontos az Ökumenikus Segélyszervezet nehéz körülmények között élő kárpátaljai családokat segítő programjának a támogatása – hangsúlyozta.

Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója arról beszélt, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet szeptember 20-án 11 napos adománygyűjtést indított Magyarországon, amelynek keretében az 1353-as adományvonalon hívásonként 250,- Forint adományozható a kárpátaljai segélyprogram támogatására. A beérkező adományokat a szervezet téli élelmiszer és tűzifa segélyakciójára, illetve az egész évben működő, rászoruló gyermekek felzárkózását elősegítő programjának finanszírozására fordítja. Minden kis segítségre szükség van, hiszen 20 hívás a 1353-ra már egy 5.000,- Forint értékű élelmiszercsomagot jelent, ami egy átlag család 1-1,5 hónapra elegendő alapvető élelmiszerszükségletét biztosítja, és kevesebb, mint 100 hívásból, már egy nagyobb család számára elegendő tüzelőadomány lehet a téli hónapokra.