Tovább erősítjük Magyarország és Izrael barátságát
2018. július 19.
A jövőben is tovább erősítjük Magyarország és Izrael barátságát - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Jeruzsálemben.

A kormányfő hivatalos izraeli programja részeként fát ültetett a Nemzetek Ligetében, és köszöntőjében kiemelte: e barátság alapja a magyarországi zsidó közösség, amely a legnagyobb Közép-Európában, a nagyszámú magyar diaszpóra Izraelben, Herzl Tivadar öröksége, a hasonló értékek, valamint a béke és biztonság megőrzésének közös vágya.

Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó (j) a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet és Emlékmúzeumban. Balról Robert Rozett, a Jad Vasem Könyvtárak igazgatója (b2).
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A miniszterelnök közölte: minden politikai vezető kötelessége tanulni a múlt hibáiból. Sosem felejtjük el, hogy annak idején a magyar kormány nem tudta megvédeni a zsidó polgárait, de ma garantáljuk minden zsidó polgár biztonságát Magyarországon, és zéró tolerancia van az antiszemitizmus ellen – jelentette ki.

Hozzátette: segítik a zsidó vallásos és kulturális élet újraépítését, zsinagógákat újítanak fel, iskolákat támogatnak, kulturális eseményeket rendeznek.

Orbán Viktor mutatja az olajfa elültetésének emléket állító plakettet a Nemzetek Ligetében, Jeruzsálemben. A fát a kormányfő ültette a ligetben.
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Orbán Viktor azt mondta: nagy jelentősége van a mostani faültetésnek, amely a magyar-izraeli barátságot jelképezi.