Új korszakot jelent a Vajdasági Gazdaságfejlesztési Program
2016. április 13.
Új korszak kapujában állunk, hiszen Magyarország meg tudta hirdetni 50 milliárd forint értékben a vajdasági gazdaságfejlesztési program - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Szabadkán, miután a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) vezetőivel tárgyalt.

A kormányfő a megbeszélést követő sajtótájékoztatón kiemelte: ez a program egyaránt jó a szerbeknek, az itt élő magyaroknak, Magyarországnak és az EU-nak is. Orbán Viktor üdvözölte, hogy a programot a VMSZ dolgozta ki, a kormánynak csak a támogatást kellett adni, ez mindig jobb, mintha Budapesten találnák ki, hogy a Kárpát-medence egy részén mi volna az ott élők érdeke. Ezzel a kezdeményezéssel a jövő útját is megmutatták a többi magyar közösségnek is, és az első eredmények biztatók – mutatott rá.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a választási kampány közepén érkezett a városba, és egy szomszédos ország miniszterelnöke nem avatkozhat bele a választási küzdelembe, csak biztathat a részvételre. De van itt egy magyar párt, ezért arra kéri az itt élő magyarokat, hogy feltétlenül menjenek el szavazni és támogassák a VMSZ-t, amely kiszámítható pont, a biztos jövő garanciája itt a Vajdaságban – tette hozzá.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar szövetség (VMSZ) elnöke (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Szabadkán. Fotó: Máthé Zoltán/MTI
Pásztor István, a VMSZ elnöke fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Szabadkán
Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Mint mondta, a kormány nemzetben gondolkodik, és a felelőssége is nagyobb, mint a csak Magyarország területén élőkért érzett felelősség. A nemzeti alapon álló kormányoknak ugyanis el kell számolniuk a határon túli választók felé is, hogy miként sáfárkodtak a lehetőségekkel. A kormány igyekszik jól sáfárkodni, talán jól is sáfárkodnak – tette hozzá.

Orbán Viktor azt mondta, remélhetőleg sok ezer szerződést írnak alá a gazdaságfejlesztési program keretében, ami világossá teszi, hogy Magyarország olyan erős, hogy nemzetben gondolkodva a határon túliakat is segíti, lehetőségeket teremt nekik.

Pásztor István fogadja Orbán Viktor mellett Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára (b3) és Pintér Attila belgrádi magyar nagykövet. Fotó: Máthé Zoltán/MTI
Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Úgy vélte, a gazdaságfejlesztési programmal új korszak kezdődik, amikor bizonyítékát adhatják a vajdasági magyarok, hogy van energiájuk, tehetségük, a korlátok most kevésbé szorítanak, így megmutathatják, hogy van bennük munkavágy és tetterő. Új korszak kezdődik azért is, mert Magyarország meg tud hirdetni egy igazi gazdaságfejlesztési programot, az 50 milliárd forint komoly gazdasági erő – mondta.

Kérdésre a kormányfő kifejtette: ahhoz, hogy magyar befektetők érkezzenek ide, kell egy értelmes gazdaságpolitika Szerbiában. Közölte: „híve és tisztelője” a szerb miniszterelnöknek, mert korábban gazdasági értelemben padlón volt az ország, de most értelmes, racionális gazdaságpolitikát folytatnak, és ennek megvannak az eredményei, Szerbia jó célpont a befektetőknek.

Arra is kitért, hogy 2010-2016 között olyan gazdaságpolitikát valósítottak meg a magyar vállalkozások és emberek, hogy ma már nem a megszorítások, hanem a növekedés, a fejlődés, a beruházás határon túli területekre a téma. Most az kell, a magyar vállalkozókban legyen bátorság, hogy elhagyják az ország határait, és például itt a Vajdaságban fektessenek be, erre biztatja őket kormány – magyarázta Orbán Viktor.

Rekettye Gyöngyi bácskertesi vállalkozó, győztes pályázó és Juhász Bálint, a Prosperitati alapítvány ügyvezetője aláírja a magyar kormány által támogatott vajdasági terület- és gazdaságfejlesztési program első sikeres pályázatának szerződését. Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Rekettye Gyöngyi bácskertesi vállalkozó, győztes pályázó és Juhász Bálint, a Prosperitati alapítvány ügyvezetője aláírja a magyar kormány által támogatott vajdasági terület- és gazdaságfejlesztési program első sikeres pályázatának szerződését.
Fotó: Máthé Zoltán/MTI

A program a 2016-2018-as időszakra vonatkozik, a keret nagy részét, majdnem 30 milliárd forintot egy hitelprogram teszi ki, a maradék húszmilliárd vissza nem térítendő állami támogatás. A program lebonyolítását az erre a célra létrehozott Prosperitati Alapítvány végzi. Az első pályázatokat január 31-én írták ki, az első szerződést pedig Orbán Viktor jelenlétében írták alá szerdán Rekettye Gyöngyi bácskertesi vállalkozóval, aki jégvédelmi háló kiépítésére pályázott.