Újra Ötvösművészeti Biennálé
2017. szeptember 21.
Mintegy ötven ötvösművész ékszereit, pmma.hu – MTI – orbanviktor.hulasztikáit és érméit vonultatja fel a budapesti Klebelsberg Kultúrkúriában megnyílt XI. Ötvösművészeti Biennále, a kortárs magyar ötvösművészet legnagyobb országos tárlata.mma.hu – MTI – orbanviktor.hu

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a kétévente megrendezett seregszemlén „nemcsak az ötvösművészet dicsérni jövünk össze, hanem a kultúra folyamatosságában részt venni is”. Fekete György a kultúra és a művészet generációról generációra való továbbadásának fontosságát hangsúlyozta, valamint kiemelte a mostanihoz hasonló biennálék, bemutatók szerepét a kultúra közvetítésében. Ezek a tárlatok utalnak arra a múltra, amelyből egy nemzet tudásanyaga született és benne élnek a jelenben, mert mai kívánságokat elégítenek ki.

Az elnök megköszönte, hogy a Klebersberg Kultúrkúria minden alkalommal a bemutató mellé áll, felkarolja, és kétévente megrendezi azt, mert kevés hasonló intézményi példa van az ilyen helytállásra Budapesten. Fekete György mindezeken túl az egyetemi oktatás fontosságát is hangsúlyozta és kérte a kiállító művészeket, hogy képezzék tovább magukat oktatóvá, hogy a jövő generációinak megfelelő tanárai legyenek és az eddig felhalmozott komoly, szakmai tudás ne vesszen el.

A megnyitón szakmai díjakat is átadtak. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját Molnár Éva vehette át, az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának szakmai különdíját pedig Rozsnyay Béla kapta. A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének díját Oláh Sándor vehette át, míg az ötvösművészet meghatározó, Szent Eligius-díjat idén megosztva két művész, Koburger Zsolt és Sisa József kapta.

A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Ötvösművészeti Szakosztály által szervezett kiállítást hatodik alkalommal rendezték meg a Kultúrkúriában. Az ünnepi XI. Ötvösművészeti Biennále egyben tisztelgés Kodály Zoltán munkássága előtt is. A megnyitó díszvendége Pécely Sarolta énekművész, Kodály Zoltán özvegye volt. A Biennále megrendezése és népszerűsítése társművészetek által szakmai program megvalósítását 2017. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

A kultúránkban több mint ezer éves múlttal rendelkező művészeti ág képviselői napjainkban széles területen alkotnak. Ezt a sokszínűséget tükrözi a kiállítás is, melyen több mint félszáz alkotó háromszáz műve látható ékszertől a plasztikákig, érmektől a használati tárgyakig. A kiállító iparművészek: B. Laborcz Flóra, Balogh Mihály, Balázs Marianna, Doncsev Antoni, Bartl Dóra, Bicsár Vendel, Bohus Áron, Czinder Tünde, Dávid Attila Norbert, Gelley Kristóf, Gera Noémi, Gombos István, Hajdu László ifj. Palkó József, ifj. Szlávics László, J. Szalay Edit, Jajesnica Róbert, Kálmán László, Katona Katalin, Király Fanni, Koburger Zsolt, Kopcsányi Ottó, Kótai József, Kovács Erzsébet, Kurucz Erzsébet, Laczák Géza, Mile-Tóth Judit, Molnár Éva, Muharos Lajos, Nemesi Attila, Oláh Sándor, Rékasy Bálint, Rékasy Levente, Rozsnyay Béla, Schuszter István, Serbakow Tibor, Sisa József, Skripeczky Ákos, Sor Júlia, Szilágyi Ildikó, Tóth Zoltán, Vágási Tamás, Vincze Zita, Zagyva László, Zidarics Ilona, Zoltán Győző.

A kiállítás alkalmából az MMA katalógust jelentet meg Bakonyvári M. Ágnes művészettörténész előszavával.