- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/valtoztatni-kell-a-nepszavazas-kezdemenyezes-torvenyi-szabalyain/ -

Változtatni kell a népszavazás-kezdeményezés törvényi szabályain

A kormányfő ezt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be kérdésre. A miniszterelnököt arról a jelenetről faggatták, amely az NVI épületében alakult ki kedden, a vasárnapi pihenőnapról szóló népszavazási kezdeményezések leadásánál. A kormányfő válaszában utalt arra, hogy nem először alakult ki a keddihez hasonló „méltatlan helyzet” a választási irodánál népszavazási kérdés kezdeményezésekor. Szerinte az ügy „mélyen ellentétes mindazzal, amit szeretnénk Magyarországon látni”, a kormány ugyanis

a tisztelet kultúrájának megteremtését tartja feladatnak.

Mivel nem ez volt az első eset – folytatta -, „kénytelenek vagyunk azt a következtetést levonni, hogy ilyen helyzetek azért alakulhatnak ki, mert a vonatkozó törvényi előírások nem jók”. A szabályok ma nem biztosítják a méltányos, fair, kulturált körülményeket azoknak, akik élni akarnak állampolgári jogukkal – mondta Orbán Viktor, aki ezért kezdeményezte, hogy az NVI, illetve az NVB nézzen szembe a helyzet fenntarthatatlanságával, és tegyen javaslatot a „szerencsétlen” előírások megváltoztatására.

Fotó: Árvai Károly/Miniszterelnöki Kabinetiroda [1]
Fotó: Árvai Károly/Miniszterelnöki Kabinetiroda

Azt is megkérdezték tőle, tervezik-e, hogy a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazáshoz más kérdést is csatolnak, például a vasárnapi boltzárról.

A miniszterelnök reagálásában kijelentette: a kvótáról szóló referendumot semmilyen más kérdéssel nem akarják összevonni. Ezt azzal indokolta, hogy a kvóta esetében „nem életmódkérdésekről teszünk fel népszavazást, hanem a magyar nemzeti közösség létezésének legfontosabb kérdéséről: kikből áll a magyar nemzet, kik élnek Magyarország területén”.