A bangladesi gazdasági eredmények kiérdemlik a figyelmet Európában is
2016. november 29.
Banglades gazdasági eredményei Európában is kiérdemlik a figyelmet - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, miután a magyarországi hivatalos látogatáson tartózkodó bangladesi kormányfővel tárgyalt az Országházban. Sejk Haszina Vazed arról beszélt, hogy a nagy földrajzi távolság ellenére is jó az együttműködés Magyarország és Banglades között.

Orbán Viktor szerint az ázsiai országban bekövetkezett „helyzetjavulás” bizonyíték arra, hogy „akkor is lehet növelni egy nép jólétét, ha látszólag minden természeti erő és a megörökölt szegénység is ott áll a siker útjában”. A bangladesi gazdasági növekedés folyamatosan 6 százalék fölötti, a szegénységet az elmúlt 15-20 évben sikerült körülbelül a felére csökkenteni, a várható élettartam pedig 10 évvel nőtt – sorolta az adatokat sajtónyilatkozatában Orbán Viktor a Budapesten zajló víz-világtalálkozóra érkezett bangladesi miniszterelnök társaságában.

A mostani volt „a világtörténelem első magyar-bangladesi csúcstalálkozója” – mondta a Sejk Haszina Vazeddel folytatott megbeszéléséről a magyar kormányfő, aki a két ország közötti együttműködés lehetséges területei között említette a vízgazdálkodást, a mezőgazdaságot és a digitális gazdaságot. „Banglades egy tőlünk földrajzilag távol eső ország, azonban egy értékes és fel nem fedezett terület számunkra” – jegyezte meg.

Fotó: Árvai Károly/Miniszterelnöki Kabinetiroda

A vízgazdálkodásról külön is szólt, jelezve, hogy Banglades különösen kitett a klímaváltozásnak, gyakoriak az árvizek, és a mindennapi vízellátás, valamint a szennyvízelvezetés megoldása komoly kihívást jelent. Magyarország a víz-, a hulladék- és a szennyvíz-gazdálkodás területén a technológiai tudását tekintve a világ élvonalába tartozik, Banglades térsége pedig nem ismeretlen a magyar vízügyi vállalatoknak – mondta.

Orbán Viktor azt is hangsúlyozta, hogy Banglades – ahogyan Magyarország is – a terrorizmus minden formáját elutasítja. Hozzátette, osztja bangladesi kollégája véleményét abban, hogy a terrorizmust nem lehet kötni sem valláshoz, sem nemzetiséghez, sem civilizációhoz, sem etnikumhoz. A terrorizmus minden formájában elfogadhatatlan, és teljesen mindegy, hogy milyen alapokat jelöl meg szellemi kiindulópontként – hangoztatta.

Bangladessel kapcsolatban azt is kiemelte, hogy az ország 9 ezer katonával vesz részt különböző ENSZ-műveletekben szerte a világban.

A bangladesi miniszterelnök-asszonyt méltatva úgy fogalmazott: Sejk Haszina Vazed bátorságból példát mutathat mindannyiunknak, hiszen személyes életútja is jól mutatja, hogy ha a világnak azon a táján valaki tenni akar valamit a hazájáért, a népéért, akkor nagyon sok áldozatot, kockázatot és veszteséget is vállalnia kell.

Fotó: Botár Gergely/Miniszterelnöki Kabinetiroda

Sejk Haszina Vazed kiemelte: jó lehetőségek kínálkoznak a kereskedelmi és befektetési kapcsolatok elmélyítésére, továbbá országának a vízgazdálkodással kapcsolatos szekértelemre is nagy szüksége van, ezért jó, hogy ezen a területen szándéknyilatkozatban is rögzítették együttműködési hajlandóságukat.

Úgy látja, fontos áttekinteni az együttműködési lehetőségeket a terrorcselekmények elleni harccal, a klímaváltozással, a migrációval, a vízgazdálkodással és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatban is. Banglades fellép a szélsőségekkel és a terrorizmussal szemben is, részt vesz az ezzel kapcsolatos nemzetközi erőfeszítésekben, mert a terrorizmus nem ismeri az országhatárokat – fogalmazott. Hozzátette: Banglades békét akar, és nemcsak az országban, hanem az egész világon.

A bangladesi miniszterelnök gratulált Magyarországnak a vízügyi világtalálkozó megszervezéséhez, ugyanis az esemény – mondta – fontos globális platform a konszenzusok keresésére a vízgazdálkodással kapcsolatos kérdésekbe.

Fotó: Árvai Károly/Miniszterelnöki Kabinetiroda

Ugyancsak gratulált a Magyarország által az elmúlt huszonöt évben elért gazdasági és politikai eredményekhez. Úgy vélte, Magyarország sikeresen alakította át a gazdaságát, a közép-európai régió kereskedelmi és gyártóközpontja lett. Banglades fontosnak tartja a Magyarországgal ápolt kapcsolatokat, hiszen a hetvenes években Magyarország az elsők között ismerte el Banglades függetlenségét – közölte.

A két miniszterelnök nyilatkozata előtt a magyar és a bangladesi delegáció tagjai vízgazdálkodási, mezőgazdasági és a külügyminisztériumok közötti konzultációról szóló együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá.

Délután magyar-bangladesi üzleti fórumot tartanak Budapesten a kormányfők részvételével.