Orbán Viktor sajtónyilatkozata Sejk Haszina Vazed bangladesi miniszterelnökkel való tárgyalását követően
Orbán Viktor miniszterelnök sajtónyilatkozatának leirata, amely 2016. november 29-én hangzott el a bangladesi miniszterelnök hivatalos magyarországi látogatásán Budapesten.

Jó napot kívánok, tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Miniszterelnök Asszony!

Budapesten most víz világtalálkozó történik, aminek a megrendezésére büszkék vagyunk, és ez a világtalálkozó elhozta hozzánk Banglades miniszterelnök asszonyát. És ezzel létrejöhetett a világtörténelem első magyar–bangladesi csúcstalálkozója, ugyanis a két ország kormányainak vezetői most találkoztak első ízben, és hálásak vagyunk a miniszterelnök asszonynak, hogy ezt lehetővé tette számunkra.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Ráadásul a miniszterelnök asszony személyében egy különleges vendéget köszöntünk most Magyarországon. Itt, Közép-Európában mindenki tudja, hogy a legelemibb erény, különösen, hogyha politikáról van szó, akkor a bátorság. És most egy olyan miniszterelnök asszony érkezett hozzánk, aki bátorságból példát mutathat mindannyiunknak, hiszen személyes életútja is jól mutatja, hogyha a világnak azon a táján valaki tenni akar valamit a hazájáért és a népéért, akkor nagyon sok kockázatot, áldozatot és veszteséget is vállalnia kell. Úgyhogy mi miniszterelnök asszony iránt személyesen is és a családja iránt pedig különösképpen nagy tisztelettel vagyunk, és nyilvántartjuk azt a bátorságot, amellyel az ő családja Banglades népéért dolgozott az elmúlt évtizedekben.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A családnak kijáró tiszteleten túl fontos megemlíteni, hogy Bangladesnek figyelemre méltó eredményei vannak a gazdasági életben. A miniszterelnök asszonynak és kormányának köszönhetően egy olyan helyzetjavulás következett be ebben az országban, amely kiérdemli a figyelmet itt, Európában is. Különösen azért érdemli ki a figyelmünket, mert bizonyíték arra, hogy akkor is lehet növelni egy nép jólétét, hogyha látszólag minden természeti erő és a megörökölt szegénység is ott áll a siker útjában. Emlékeztetni szeretném a sajtó képviselőit, hogy Bangladesben a gazdaság növekedése folyamatosan meghaladja a 6 százalékot, legutóbb a 7 százalékot is elérte, és az elmúlt tizenöt-húsz évben a szegénységet sikerült körülbelül a felére csökkenteni. Bangladesben a várható élettartam tíz évvel nőtt, és a lányok általános iskolába történő beiratkozási aránya pedig 90 százalék fölé emelkedett, amely fantasztikus teljesítmény, és az elismerésünket fejezzük ki ezért. Fontos tudni még erről az országról és a vezetőiről, hogy nemzetközi elkötelezettségeket bátran vállaló országról van szó. Azért is tiszteljük Bangladest, mert 9.000 katonával vesz részt a legkülönbözőbb ENSZ-műveletekben szerte a világban.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Ami a kétoldalú kapcsolatokat illeti, Banglades egy tőlünk földrajzilag távol eső ország, azonban egy értékes és még föl nem fedezett terület a mi számunkra. Vannak kapcsolataink Bangladessel, de úgy érezzük, hogy a potenciál sokkal nagyobb, mint amit eddig fölismertünk. Vannak tehát alapok, amikre építhetünk, különösképpen ilyen a víz területén való együttműködés. Azt Magyarországon is tudja mindenki, hogy a klímaváltozásnak Banglades különösképpen kitett ország, az árvizek gyakoriak, ezekről gyakran látunk tudósításokat és képeket itt, Magyarországon, és ha valaki ránéz a térképre, és látja az ország méretét, és látja az ott élő népességnek a magas számát, akkor azt is láthatja, hogy a mindennapi vízellátás és a szennyvíz elvezetésének megoldása önmagában is komoly kihívást jelent az ország számára. Ma arról tárgyaltunk, és délután majd az üzleti fórumon is arról fogunk tárgyalni, hogyan találhatunk együttműködést ezen a területen, hiszen Magyarország a vízgazdálkodás és a hulladékgazdálkodás területén, a szennyvízgazdálkodás területén a világ élvonalába tartozik a technológiai tudását tekintve. Ráadásul ez a terület – mármint Banglades térsége – nem ismeretlen a számunkra, magyar vízvállalatok, vízügyi vállalatok bátran vállalkoznak Indonéziában, Srí Lankán vagy éppen Vietnámban. Miért ne tehetnénk ezt meg Bangladesben is?

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Bármilyen meglepő, de a high-tech területén is látunk együttműködési lehetőséget. Úgy látjuk, hogy a digitális gazdaságra való átállás is egy lehetőség, és miután Magyarország ezen a területen szintén fejlett, Bangladesnek pedig komoly ambíciói vannak, itt is kirajzolódik az együttműködés lehetősége. Végezetül fontosnak tartom a mezőgazdasági területen való együttműködés lehetőségét, ezekről is ejtettünk szót, és a délutáni fórumon is beszélünk majd még erről. Politikai szempontból pedig amit még szeretnék külön is megköszönni a miniszterelnök asszonynak, s azzal érdemes zárni a mondandómat, hogy egy olyan országról beszélünk, amely a terrorizmusnak minden formáját elutasítja. Banglades egy olyan ország, amely teljesen világosan kifejezi, hogy a nemzetközi közösségnek és minden egyes kormánynak zéró toleranciát kell hirdetnie a terrorizmussal szemben. Tájékoztattam a miniszterelnök asszonyt, hogy Magyarországon ez a helyzet. Minden erőszakos cselekménnyel és terrorindíttatású cselekménnyel szemben a zéró tolerancia jegyében lépünk fel.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Abban is osztom a miniszterelnök asszonynak a véleményét, hogy a terrorizmust nem lehet kötni sem valláshoz, sem nemzetiséghez, sem civilizációhoz, sem etnikumhoz, és nem lehet egyetlen vallást, nemzetiséget, civilizációt vagy etnikumot sem diszkreditálni terrorizmus vádjával. A terrorizmus minden formájában elfogadhatatlan, teljesen mindegy, hogy mire hivatkozik, és milyen alapokat jelöl meg szellemi kiindulópontjának. A terrorizmus tehát üldözendő cselekmény, és Banglades és Magyarország ezen a téren a nemzetközi fórumokon hasonló hangon fog beszélni majd a jövőben.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Délután még lesz egy gazdasági fórumunk, ahol biztatni fogom a magyar üzleti élet szereplőit, hogy a nagy távolságra való tekintet nélkül úgy, ahogyan korábban már sikeresen megtették a térség több országában a magyar vállalkozók és a magyar cégek, vegyenek részt Banglades fejlődésében. Éljenek azzal a lehetőséggel, amelyet a bangladesi gazdaság fejlődési perspektívái nyitottak meg az egész világ számára a mögöttünk hagyott néhány évben. Tisztelettel még egyszer köszönöm a miniszterelnök asszonynak, hogy meglátogatott bennünket.