A magyar és a mongol kormány érdekelt a közös sikerekben
2016. január 25.
Magyarország és Mongólia egyaránt sikeres, és a két ország kormánya érdekelt a közös sikerekben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Ulánbátorban, miután mongol kollégájával tárgyalt.

A magyar miniszterelnök háromnapos hivatalos látogatást tesz Mongóliában. Helyi idő szerint hétfő délelőtt fogadta Csimedín Szaikhanbileg mongol kormányfő az ulánbátori Kormánypalotában.

Az egyeztetés után tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor kiemelte: Mongólia az elmúlt években nagy fejlődést ért el, és a magyar gazdaság teljesítménye is kiemelkedő európai összefüggésben, ezért felmerül a kérdés, hogy mindkét ország külön lesz sikeres vagy lesznek közös sikereik is. Úgy tűnik, a mongol kormány is érdekelt a közös sikerekben – közölte.

Csimedín Szaikhanbileg mongol kormányfő fogadja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt az ulánbátori Kormánypalotában. Fotó: Szecsődi Balázs
Csimedín Szaikhanbileg mongol kormányfő fogadja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt az ulánbátori Kormánypalotában.
Fotó: Szecsődi Balázs

Orbán Viktor úgy fogalmazott, „a szívünk hozott ide”, ami viszont nem jelenti azt, hogy „a zsebünknek ellenségei lennénk”, ezért a találkozótól azt várják, hogy egyszerre mélyíti el a két nép barátságát és segíti az üzleti együttműködést.

„Mi most visszatértünk ide” – mondta, kifejtve: volt egy nehéz időszak a magyar gazdaságban, amikor be kellett zárni az itteni nagykövetséget, de „most már kiverekedtük magunkat ebből a nehéz helyzetből”, így újranyitották a nagykövetséget, „visszatértünk ide, Mongóliába”. Ötven üzletember is jött a delegációval, akik sikeres magyar vállalkozásokat vezetnek és keresik az együttműködés lehetőségét a mongol vállalatokkal – emelte ki.

Ulánbátor. -32 fok.Ulánbátor. -32 fok.

Közzétette: Orbán Viktor – 2016. január 24.

A miniszterelnök üdvözölte a sajtótájékoztató előtt aláírt megállapodásokat, külön kitérve arra, hogy az Eximbank 25 millió dolláros hitelkeretet nyitott egy mongóliai biokombinát felújításához. Emellett azt is mondta, lát lehetőséget arra, hogy Magyarország segítséget nyújt a mongóliai állattenyésztésből származó exportlehetőségek kihasználására.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy eddig négyszáz mongol fiatal végzett magyar egyetemeken, most is százan tanulnak magyar állami ösztöndíjjal, és ezt a számot szeretnék megduplázni. Közölte: van mongol kultúrával foglalkozó tanszék az egyik magyar egyetemen, ami büszkeségre ad okot, és szeretnék a magyar kultúra jelenlétét is megerősíteni Mongóliában.

Összességében úgy vélte, nagyon sikeres, baráti, őszinte, nyílt tárgyalásokat folytattak, ami biztatás a gazdasági élet szereplőinek, hogy közös gazdasági sikereket érjenek el.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Lundeg Purevsuren mongol külügyminiszter aláírja a magyar-mongol szerződéses kapcsolatok felülvizsgálatáról szóló a jegyzőkönyvet Ulánbátorban. Mögöttük Orbán Viktor magyar és Csimedín Szaikhanbileg mongol kormányfő. Fotó: Szecsődi Balázs
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Lundeg Purevsuren mongol külügyminiszter aláírja a magyar-mongol szerződéses kapcsolatok felülvizsgálatáról szóló a jegyzőkönyvet Ulánbátorban. Mögöttük Orbán Viktor magyar és Csimedín Szaikhanbileg mongol kormányfő.
Fotó: Szecsődi Balázs

Csimedín Szaikhanbileg a sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy Magyarország tavaly újranyitotta ulánbátori nagykövetségét, ami bizonyítja, hogy az ország nagy jelentőséget tulajdonít a kétoldalú kapcsolatoknak Mongóliával.

Hangsúlyozta: magyar kollégájának látogatása nagy mértékben és minden területen hozzájárul a magyar–mongol kapcsolatok fejlesztéséhez. Közölte: a tárgyalás fő témája a két ország együttműködése, annak szorosabbra fűzése, a gazdasági kapcsolatok új szintre emelése volt.

A mongol miniszterelnök is sikeresnek minősítette a megbeszéléseket, egyúttal üdvözölte az aláírt megállapodásokat és azt, hogy Magyarország a korábbinál kétszer több mongol fiatalnak kínál ösztöndíjat magyarországi tanulmányaikhoz.

A sajtótájékoztató előtt több dokumentumot is aláírtak, így egyebek mellett jegyzőkönyvet a két ország szerződéses kapcsolatainak felülvizsgálatáról, együttműködési szándéknyilatkozatot az Eximbank és a Mongol Fejlesztési Bank között és együttműködési megállapodást a Magyar Pénzjegynyomda Zrt. és a mongol Regisztrációs Hivatal között. A sajtótájékoztató után a magyar delegációt fogadta Dzandahúgíjn Enbold, a Nagy Népi Hurál elnöke, majd a két miniszterelnök beszédet mond a magyar–mongol üzleti fórumon.

Orbán Viktort fogadja majd Cahiagín Elbegdordzs mongol elnök is.