Orbán Viktor Mongólia elnökével tárgyalt
2020. november 6.
A koronavírus-járvány volt az egyik kiemelt téma Orbán Viktor miniszterelnök és Khaltmaa Battulga mongol köztársasági elnök pénteki tárgyalásán, amelyet videókonferencia keretében tartottak meg - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor gratulált a mongol államfőnek országa hatékony járványügyi védekezéséhez; Mongóliában ugyanis eddig mindössze néhány száz, koronavírussal igazoltan fertőzött embert találtak, halálesetet pedig nem regisztráltak. Ennek ellenére határaikat zárva tartják, és a szigorú védelmi intézkedéseiket fenntartják – hangzott el a megbeszélésen.

A magyar miniszterelnök kifejtette: a világjárvány vége után méltó módon szeretnénk megünnepelni diplomáciai kapcsolataink kiépítésének 70. évfordulóját.

Az online tárgyaláson leszögezték: Mongólia hagyományosan Magyarország fontos partnere az északkelet-ázsiai régióban. Kiemelkedően jónak tartjuk kétoldalú politikai és kulturális kapcsolatainkat; ezért szeretnénk fokozni gazdasági együttműködésünket is. A „keleti nyitás” politika keretében 2015-ben újranyitottuk Ulánbátorban a magyar nagykövetséget – emlékeztetett Havasi Bertalan.