A migráció az első számú közbiztonsági kérdés
2016. január 29.
Új helyzet állt elő az Európai Unióban, a népvándorlás, a migráció az első számú közbiztonsági kérdéssé vált - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Szófiában, miután bolgár kollégájával egyeztetett.

A kormányfő a Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel folytatott egyeztetése után sajtónyilatkozatában kiemelte: eddig gazdasági és kulturális kérdésként kezelték a migrációs válságot, de most már biztonsági kérdéssé vált, a mindennapok biztonságáról van szó, nő a terrorfenyegetettség, romlik a közbiztonság.

Közzétette: Orbán Viktor – 2016. január 29.

 

A miniszterelnök kijelentette: Európában „nem szabad ilyet mondani”, de „veszélynek vannak kitéve az európai emberek”, különösen „a gyengébbek, a nők és a magukat megvédeni képtelenek”, és ez elfogadhatatlan.

Ezért alapvetően közbiztonsági ügyről van szó mostantól, és minden politikust azért választottak meg elsősorban, hogy biztonságot és védelmet adjon országa polgárainak, de egyre több olyan ország van Európában, amely ezt az alapvető kötelességét nem tudja teljesíteni. Komolyan kell venni a helyzetet, meg kell védeni az embereket, most nem az elveket, hanem az embereket kell megvédeni a terrorveszéllyel és a bűnözéssel szemben – mondta.

Orbán Viktor és Bojko Boriszov bolgár kormányfő a megbeszélésük után. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
Orbán Viktor és Bojko Boriszov bolgár kormányfő a megbeszélésük után. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Orbán Viktor közölte: február 15-én Prágában tanácskoznak a visegrádi országok, az eseményre a bolgár miniszterelnököt is meghívták, és ott közép-európai keretekben folytatják a most megkezdett egyeztetést.

A kormányfő arra is kitért, hogy nem fair, hogy Bulgáriával szemben kettős mércét alkalmaznak Európában, nem ismerik el az eredményeit, nem akarják felvenni a schengeni övezetbe, és nem ismerik el, hogy a migrációs válságban a legjobban teljesítő ország volt a schengeni övezeten kívül. Mint mondta, kiderült, hogy Bulgária a vállalásait betartja, képes a határait megvédeni, képes ellenőrzés alá vonni a migránsok áradatát.

Hozzátette: ha Európa hű akar lenni önmagához, fel kell ajánlania Bulgáriának a tagságot a schengeni övezetben, az más kérdés, hogy „a felajánlott tagságot egy éppen haldokló intézményben egy ország elfogad-e”.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök fogadja Orbán Viktort Szófiában. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök fogadja Orbán Viktort Szófiában.
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Bojko Boriszov arról beszélt, hogy eddig ugyan nem jutottak konszenzusra a migrációs válság ügyében Európában, de előreléphetnek, ha lezárják a határokat legalább addig, amíg a már ittlévő migránsok helyzetét rendezik. Remélhetőleg a februári egyeztetéseken is arra jutnak majd, hogy nem engedhetik meg, hogy folytatódjon a tömeges bevándorlás – fűzte hozzá.

A bolgár kormányfő szerint humánusabb megoldás lenne most megállítani a bevándorlást, amíg döntenek a migráció rendjéről, szabályairól. Arra is kitért, hogy nem Magyarország az egyetlen, amely értékeli Bulgária erőfeszítéseit, többen is példaképnek tekintik az országot.

Bojko Boriszov az európai szolidaritás jelentőségét hangsúlyozta, közös európai megoldást sürgetett, és azt mondta, remélhetőleg az európai partnerek a korábbinál aktívabbak lesznek a helyzet kezelésében.

A magyar-bolgár jó kapcsolatok alapja a kölcsönös tisztelet

Bulgária a kétoldalú kapcsolatokat fontos ügynek tekinti – mondta Orbán Viktor a Bojko Boriszovval folytatott megbeszélést követően, és megköszönte a bolgár miniszterelnöknek a barátságot, amellyel a magyarok és Magyarország iránt viseltetik.

Európában ma hiánycikk a kölcsönös tisztelet

Az elmúlt években kialakított jó együttműködés alapja a kölcsönös tisztelet, ami „Európában ma hiánycikk”, az európai politikában „túlságosan könnyen térnek el” ettől az elvtől – vélekedett.

Orbán Viktor úgy látja, azok az európai országok azonban, amelyek később csatlakoztak az Európai Unióhoz, ebbe a „kulturálatlanságba” nem törődhetnek bele, ugyanis Európa lényege, hogy minden országnak meg kell adnia a tiszteletet a többi számára. Magyarország is megadja Bulgáriának, és cserébe meg is kapja tőle, és ez nagyon erős fundamentuma az együttműködésüknek – mutatott rá.

A miniszterelnök közölte: a kétoldalú gazdasági kapcsolatok virágzanak, jók a tapasztalatok az együttműködésről, a magyar cégek Bulgáriában tisztességes elbánásban részesülnek, tisztességes versenyben vehetnek részt. A magyar cégek kifejezetten jónak értékelik Bulgáriát, úgy látják, hogy egy stabil ország, ahol nincs politikai bizonytalanság, a szabályok kiszámíthatóak és egyértelműek, nincs semmi, ami hátrányosan befolyásolná a működésüket – mondta. Hozzátette: ennek elérése nem könnyű feladat, és gratulál hozzá Bulgáriának. Kijelentette: a magyar cégek élnek a stabil és kiszámítható környezet nyújtotta előnyökkel, ezért növelni kell az együttműködés volumenét.

Orbán Viktor méltatta, hogy Bulgária lépéseket tett a csempészet és a szervezett bűnözés felszámolásáért, nagyon sok pénzt fordított a csempészet elleni fellépésre. A kormányfő arra is kitért, hogy mindig is sok bolgár egyetemista tanult Magyarországon, és növelni szeretnék azoknak a bolgár fiataloknak a számát, akiknek magyar állami ösztöndíjat nyújtanak magyarországi tanulmányaikhoz.

Bojko Boriszov a megbeszélés témái között említette a magyar cégek bulgáriai projektjeit és a Budapest-Szófia közvetlen légi járat visszaállítását.