A népesedési problémát családpolitikával kell megoldani
2018. március 21.
Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarországnak olyan kormánya van, amely szerint az országot gyötrő népesedési problémát nem bevándorlással, nem migránsokkal, hanem családpolitikával kell megoldani.

A kormányfő szerdán a Komárom-Esztergom megyei Bakonysárkányon egy óvoda alapkőletételén azt mondta, az országnak olyan kormánya van, amely a családok mögött áll, támogatja őket abban, hogy gyermeket vállaljanak. A kormány ennek érdekében mindenféle eszközt mozgósít és fog mozgósítani a jövőben is – közölte.

Szerinte Magyarországon a jövőről sokszor az aggodalom hangján szólnak, és nem a pénz, hanem amiatt, hogy lesz-e elég gyerek az országban. Orbán Viktor azt mondta, ha óvodaépítésről dönt egy település – mint amilyen Bakonysárkány is – , akkor ott biztosan olyan emberek laknak, akik bíznak a jövőben.

A kormányfő elmondta, választás lesz április 8-án és addig van nemzeti kormány Magyarországon, amíg a mostani kormány működik. Szerinte amikor esetleg más emberek lesznek kormányon, ők majd mást képviselnek, nem a magyar emberek érdekét, nem a magyar falu érdekét, és akkor más döntések is fenyegethetik a magyar embereket. Ezeket a lehetőségeket nem érdemes latolgatni, csak szép lehetőségeket érdemes számba venni – jegyezte meg.

A miniszterelnök közölte, abban bízik, hogy április 8-án megmarad az együttműködés, amely a kistelepülések, a falvak és a nemzeti kormány között létrejött.

Megerősítette, a választások után elindítják a Modern falu programot. Közölte, fejleszteni fogják azokat a településeket, ahol olyan emberek élnek, akik hisznek a saját jövőjükben és ezért képesek terveket készíteni.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára is azon véleményét hangoztatta, hogy ne külső megoldásokat keressenek a demográfiai problémákra, hanem bízzanak a magyar fiatalokban, mert ők jelentik a megoldást.

A 200 millió forintos támogatásból épülő beruházás alapkőletételén az államtitkár elmondta, Európa demográfiai krízissel küzd, Bakonysárkányon viszont az a helyzet, hogy folyamatosan bővíteni kell az iskolát, az óvodát. Előremutatónak nevezte azt, hogy igyekeznek megteremteni azt, hogy az ittélők helyben tudják óvodába, iskolába járatni gyereküket.

Kitért arra, óriási lépés volt, hogy 3 éves kortól kötelezővé tették az óvodát és beszámolt arról is, hogy a pedagógus-életpálya ma már az óvodapedagógusokra is vonatkozik, így bérük magasabb, mint 2010-ben volt. Ma 1200-zal több óvodapedagógus dolgozik, mint 2010-ben – közölte. Az államtitkár szavaiból az derült ki, hogy az óvodát 2020-ban adhatják át.

Czunyiné Bertalan Judit, a Fidesz országgyűlési képviselője, a Komárom-Esztergom megyei 3-as számú, Komárom központú választókerület Fidesz-KDNP-s jelöltje arról beszélt, a településen növekvő gyermeklétszám bizonyítja, hogy van annak értelme és eredménye, hogy a kormány határozott és progresszív családpolitikát kezdett el.