A visegrádi négyek kormányfői üdvözölték az Európai Tanács célkitűzéseit
2015. december 17.
A visegrádi országok vezetői nyilatkozatban üdvözölték az Európai Tanács célkitűzéseit, különös tekintettel a migrációs válságra, a terrorizmus elleni küzdelemre, az unió és Nagy-Britannia közötti tárgyalások sikerre vitelére és az energiaunió kérdéseire vonatkozóan.

A négy visegrádi ország – köztük Magyarország – miniszterelnöke a brüsszeli EU-csúcsot megelőzően csütörtökön külön tanácskozást tartott, közös nyilatkozatban rögzítve a kétnapos csúcs főbb témáival kapcsolatos álláspontjukat.

A migrációval kapcsolatban örömüket fejezték ki, hogy az unió nagyobb figyelmet szentel a külső határok védelmének. Közös európai megoldást kell találni Schengen megmaradásának érdekében, és ehhez minden olyan tagország csatlakozását várják, amelyek a schengeni rendszer barátainak tartják magukat – emelte ki a dokumentum.

A kormányfők szerint legfontosabb az unió és a tagországok számára a külső határok teljes és szisztematikus ellenőrzése és a biztonsági szolgálatok együttműködése olyan formában, hogy ne sérüljön a szabad mozgás joga.

A nyilatkozat kitért a menedékkérő-regisztrációs központok (hotspotok) működtetésére is, amellyel kapcsolatban az aláírók úgy vélekedtek, hogy azok még mindig nem működnek tökéletesen. Reményüket fejezték ki, hogy a központok kiépülnek és minél előbb megfelelően működni fognak.

A visegrádi országok vezetői emlékeztettek arra, hogy már jelentős erőfeszítéseket tettek a külső határok védelme érdekében a nyugat-balkáni menekültútvonal mentén található határszakasz közös ellenőrzésével.

A V4-ek nyilatkozatukban rögzítették, hogy mindenben támogatják az Európai Tanács célkitűzéseit a terrorizmus elleni fellépésre. A nyilatkozatban hangsúlyozták, hogy teljes mértékben támogatják a biztonsági szolgálatok közötti adatcserét, valamint az utasok adatait rögzítő rendszer (PNR) gyors kiépítését és közös használatát.

Kifejtették, hogy a terrorizmus elleni harc fontos eleme lenne a fegyvertartás és fegyvervásárlás szabályainak szigorítása is.

Orbán Viktor miniszterelnök (b3) az Európai Tanács ülése elõtt tartott V4-es kormányfõi egyeztetésen, amelyhez csatlakozott David Cameron brit kormányfõ (j2) is Brüsszelben 2015. december 17-én. Balról Robert Fico szlovák kormányfõ (b2). Fotó: Botár Gergely/Miniszterelnöki Kabinetiroda
Orbán Viktor miniszterelnök (b3) az Európai Tanács ülése előtt tartott V4-es kormányfői egyeztetésen, amelyhez csatlakozott David Cameron brit kormányfő (j2) is.
Fotó: Botár Gergely/Miniszterelnöki Kabinetiroda

Nagy-Britanniának az EU-ból való eseteges távozásával kapcsolatban a nyilatkozat aláírói reményüket fejezték ki, hogy annak elkerülése érdekében 2016 februárjában sikerül átfogó megállapodásra jutni, ami az Európai Unió megújulásának lehetőségével járhat, különös tekintettel a versenyképesség növelésére, a nemzeti parlamentek szerepének erődösére.

A visegrádi csoport országai az Európai Unió egyik alapértékének tartják a személyek szabad mozgását, az erre vonatkozó javaslatok továbbra is a legérzékenyebb kérdést jelentik számunkra. Ebben a tekintetben rögzítették, hogy nem fognak olyan megoldást támogatni, amely diszkriminatív vagy korlátozza a szabad mozgást.

Az energiaunióval kapcsolatban megjegyezték, hogy azt minél hamarabb létre kell hozni az energiaellátás biztosítása érdekében. Hozzátették, hogy az eredményesség érdekében az energiaunióval kapcsolatos uniós politikának összhangban kell lennie a közösség kül- és szomszédságpolitikájával is.