Alapvető érdek a magyar tulajdonban levő nagyvállalatok számának növekedése
2017. szeptember 21.
Külföldi tőke nélkül már nem működhet egyetlen modern ország sem, de alapvető érdek, hogy minél nagyobb számban létezzenek Magyarországon magyar tulajdonban levő nagyvállalatok - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, a magyar tulajdonú Béres Gyógyszergyár Zrt. szolnoki gyára kapacitásbővítő beruházásának avatásán.

A kormányfő az egész ország számára fontosnak nevezte az egyedi kormánydöntés alapján 50 százalékos vissza nem térítendő állami támogatást élvező beruházást, mivel magyar tulajdonú vállalat ad munkát magyar embereknek. A beruházás összköltsége 3,2 milliárd forint, és a fejlesztésnek köszönhetően 60 új munkahely jön létre.

Fotó: Árvai Károly

Orbán Viktor méltatta a Béres Gyógyszergyárat, és megjegyezte, hogy különösen meg kell becsülni a családi vállalkozásokat. A Béres nem éri be a magyar piaci jelenléttel, beszáll a nemzetközi versenybe is – mondta. ” Aki nem elég bátor ahhoz, hogy megméresse magát a nemzetközi térben, az a modern világgazdaság körülményei közepette hosszú távon jelentős sikereket jegyző vállalatként semmiképpen sem maradhat talpon”- fogalmazott. A Béres Gyógyszergyár Zrt. az Egyesült Királyságtól Oroszországig képviselteti magát a gyógyszerpiacon – tette hozzá.

Orbán Viktor szavai szerint olyan országra van szükség, amely elég erős ahhoz, hogy ahol fejlődési lehetőséget, előrelépést lát, ott megpróbál segítséget nyújtani. Az a program, amellyel az Európában közepes méretűnek, de Magyarországon már nagynak számító – a Béreshez hasonló – vállalatokat támogatják, azért jött létre, hogy a vállalkozások és az ott dolgozók is érezzék: az ő munkájuk az egész magyar nemzeti közösség számára fontos – mondta.

A kormányfő kiemelte: a piacra lépőket is támogatni kell, de sosem szabad elfeledkezni azokról, amelyek „letettek már valamit az asztalra”.

Fotó: Árvai Károly

A magyar ipartörténet azt mutatja, hogy a magyar gyógyszeripar mindig kiválóan teljesített – emlékeztetett a miniszterelnök, hozzátéve: ez is egy újabb ok, amiért támogatják a beruházást. Hangsúlyozta: Magyarország nem akar lemondani jelentős gyógyszeripari teljesítményéről, ezért a magyar gyógyszergyárakat fejleszteni kell, hogy a gyógyszeripar megmaradjon a magyar nemzetgazdaság egyik vezérágazatának.

Fontosnak nevezte a beruházás azért is, mert a rendszerváltás után nehéz helyzetbe került Szolnokon valósult meg. A városnak újra van ipari kapacitása, a munkanélküliség 4 százalék körüli, közel a teljes foglalkoztatáshoz. A magyar kormány figyel a szolnokihoz hasonló városokra – mondta a miniszterelnök.

Fotó: Árvai Károly

Orbán Viktor kiemelte: a Béres egy olyan magyar cég, amelynek „nem arculata, hanem arca van”, etikus módon kapcsolják össze az üzleti teljesítményt az ország és a haza szolgálatával. Az ilyen cégeket meg kell becsülni – hamgsúlyozta a miniszterelnök. Példaként említette, hogy minden évben 100 ezer üveg Béres Cseppet adományoznak társadalmi célokra a gyár tulajdonosai, elkötelezett támogatói az egészséges életmód jegyében induló akcióknak, a Magyar Kézilabda Szövetségnek, a magyar olimpiai csapatnak és országszerte részt vesznek a szűrőprogramokban.

Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke elmondta: a beruházással a teljes egészében GMP minősítésű – helyes gyártási gyakorlat tanúsítványú – gyártóterület nagysága eléri a 3700 négyzetmétert, a gyártási kapacitás csaknem duplájára nő, a raktározási kapacitás 40 százalékkal bővült.

Fotó: Árvai Károly

A beruházás során 1027 négyzetméter új, GMP minőségű folyamatgyógyszergyártó terület jött létre, így az a korábbi 2712 négyzetméterről 3739 négyzetméterre, azaz 38 százalékkal nőtt.

Az alap-és csomagolóanyag, valamint a késztermék raktárak 1102 négyzetméterrel bővültek, területük 2382 négyzetméter lett. A tárolási tárhelyek száma a korábbi 1571-ről 2200-ra emelkedett, ez 40 százalékos bővülést jelent.

A beruházás során 1316 négyzetméteren alakítottak ki gépészeti és szociális területeket, ebből 1231 négyzetméter az új üzemhez, 85 négyzetméter a raktárakhoz kapcsolódik. Így az új építésű összterület 3445 négyzetméter.

Megvásároltak és üzembe helyeztek egy-egy kompaktáló berendezést, tablettázógépet, filmbevonó berendezést, fiolás beszámoló-és csomagológépsort, valamint egy zárt rendszerű komplex porkezelés technológiai rendszert. A minőségellenőrző laboratóriumba egy ICP vizsgálati eszközt szereztek be.

Fotó: Árvai Károly

A vállalat éves termelési volumene dinamikusan nő, ma már 13 millió csomagolási egység fölé emelkedett. A feldolgozott alap-és csomagolóanyag együttes mennyisége körülbelül 1000 tonna évente.

A helyben foglalkoztatottak száma a kezdeti 64-ről 279-re nőtt, amelyből 60 embert 2017-ben , a most elkészült beruházásnak köszönhetően vettek fel.

Az elmúlt több mint két évtizedben a Béres Gyógyszergyár szolnoki üzemében , a jelenlegi beruházást is figyelembe véve, 7 milliárd forint értékben történt ingatlan-, gép- és eszközfejlesztés. Továbbá energia-megtakarítási és környezetvédelmi beruházás, valamint integrált vállalatirányítási rendszert is bevezettek. A korábbi fejlesztések jelentős része önerőből valósult meg, 296 millió forint hazai és uniós pályázati forrásokkal kiegészülve.

A Béres Gyógyszergyárnak Szolnokon kívül még Budapesten és Miskolcon van telephelye.

A nyilvános cégadatok szerint a Béres Gyógyszergyár Zrt. értékesítésének nettó árbevétele 2016-ban több mint 10 milliárd 576 millió forint volt, 2015-ben meghaladta a 20 milliárd 802 millió forintot. A társaság adózott eredménye ugyanezen időszakban több mint 3 milliárd 286 millió forintra nőtt a 2015. évi több mint 1 milliárd 494 millió forintról.