Az uniónak sikerekre van szüksége
2015. december 24.
Az Európai Uniónak sikerekre van szüksége. Ha több ügyben leszünk sikeresek, mint amennyi nézetkülönbségünk van, akkor van jövőnk - jelentette ki a Magyar Idők csütörtöki számában megjelent interjúban Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint ha a közösségnek nem sikerül kiszabadulnia a kátyúból, akkor "újra kell gombolni az európai mellényt".

Az unió magja az eurózóna, nekik kellene újabb sikereket elérniük. Ezek az országok sokáig jól haladtak a mélyebb integráció irányába, de ez a folyamat mára elakadt – fogalmazott, jelezve, „Európa keresi a helyét az átrendeződő világban”.

Megemlítette, most éppen nem világosak a közös pénzt használók fejlődési perspektívái, „ma az észszerű magatartás az, hogy szurkolunk az eurózóna sikeréért, de kivárjuk, hogy merre indulnak tovább, és hová jutnak a közös pénzt használó országok”.

A kormányfő szerint „Európa abba a tévedésbe ringatta magát, hogy a politikában lejárt az erős karakterű, erős személyiségű vezetők, a Kohlok, Aznarok, Sarkozyk ideje, merthogy – mondják – az ilyen politikus nagyobb kockázatot jelent, mint amennyi hasznot hajt, és az unióban amúgy sem egy közösséget kell vezetni, hanem egy intézményrendszert, ami nagy, duruzsoló gépezetként – amiben mi kisebb-nagyobb fogaskerekek vagyunk – majd elirányítgatja az uniót”.

Megjegyezte: ha válság van, akkor csak határozott, világos válaszok és az ezeket megfogalmazni és végrehajtani képes, erős és elszánt vezetők segíthetnek.

Hangsúlyozta: Európa 2008 óta válságból válságba tántorog, és nem ébred rá, hogy az intézményi rutin már elégtelen, mert teljesen megváltozott a közeg, amiben élünk.

„Ránk szakadt a pénzügyi válság, a gazdasági visszaesés, a bevándorlók áradata, a terrorveszély, és Európa minden esetben csak reagált, egyiket sem tudta nemhogy kivédeni, de még előre jelezni sem” – jelentette ki.

Orbán Viktor arról is szólt: ha az uniós partnereink többsége kezdettől fogva egyetértett volna azzal, amit a magyar kormány gondol a bevándorlási hullám okozta helyzetről, „ma pár tízezer valódi menekült lenne Európában, nem pedig egymillió migráns”.

A migránsok beengedését „aligha kijavítható hibának” nevezte a kormányfő, aki a bevándorlási kvóta elutasítása kapcsán elvi kérdésként említette, „előfordulhat-e, hogy valaki Magyarországon kívülről azt mondhassa nekünk: márpedig nektek, magyaroknak együtt kell élnetek olyan emberekkel, akikkel amúgy nem akartok együtt élni”.

Itt is a nemzeti szuverenitásunkat védjük. Ha a magyar parlament úgy dönt, akkor majd befogadunk menekülteket, de azt semmiképpen nem hagyjuk, hogy Brüsszelből kvótarendszert erőltessenek ránk – jelentette ki.

Angela Merkel német kancellárt „karakteres és erős vezetőnek” nevezte; mint mondta, „mindenkinek, így nekünk, magyaroknak is jó okunk van arra, hogy tiszteljük és bízzunk benne”, hozzátéve, az ő esetében nem a személyes tulajdonságok hiányoznak, hanem a mozgástér, hiszen nagykoalícióban kénytelen kormányozni.

Úgy gondolom, hogy a német kancellárra a német és az európai baloldal kényszeríti rá azt a migránspolitikát, amelyet jelenleg képviselni kénytelen – jelentette ki a magyar miniszterelnök, aki szerint ebben a kérdésben élesen különbözik ugyan a két kormány álláspontja, de „a szövetség fenntartható”, mivel megvan a politikusokban a szándék, „hogy a kapcsolatokból megmentsék, amit lehet”.

Mint mondta, az elérhető felmérések szerint a bevándorlók nagy többsége baloldali szavazó lesz, „a baloldalra fog húzni, mert ott legalább nem kell szembesülnie a keresztény talapzattal. Egy idő után pedig, ha elegen lesznek, meg fogják szervezni a saját politikai érdekképviseleteiket, amelyek ugyanezen okokból a baloldallal működnek majd együtt.”

A kontinensünk hagyományos politikai egyensúlya, ami a baloldal és a jobboldal szellemi és politikai versenyére épül, fel fog borulni. A jövő nagy kérdése, hogy Európa és különösen az Európai Néppárt politikusai és szavazói hogyan fognak erre reagálni – fogalmazott.

Orbán Viktor szerint a bevándorlás kérdése és az uniós források összekapcsolása „bosszú, zsarolás, és ehhez senkinek nincs joga”, hiszen korábban döntés született arról, mire mennyit költ majd az unió.

Tisztázandónak nevezve, hogy „az ő pénzüket kapjuk-e meg”, hiszen Közép-Európa országai úgy nyitották meg piacaikat, „hogy azokon a nyugati cégek hatalmas előnnyel indultak, és olyan profitszerző pozíciókat tudtak megszerezni a mi gazdaságainkban, amilyenekre mi soha nem tudnánk szert tenni náluk”.

Hiába a verseny jogi lehetősége, a tőkeméret különbözősége ezt jó ideig illúzióvá teszi. Ennek a helyzetnek a kiegyensúlyozására kapjuk azokat az összegeket, amiket kapunk. Ráadásul a Magyarországról Nyugatra távozó üzleti profit eléri azt a nagyságrendet, ami onnan támogatásként érkezik – jegyezte meg Orbán Viktor.

A hazai ellenzéki pártokról szólva a kormányfő kijelentette: kormányon a baloldali ellenzék „alaposan bemutatta, milyen a valóban velejéig korrupt kormányzás, ezért az onnan jövő támadások eleve hiteltelenek és nevetségesek”, a jobboldali ellenzéknél pedig „egyszerűen be kell mutatni a valóságot, azt a bűnözői hátteret, ami a radikális világot mindig is jellemezte Magyarországon”.

Mint mondta, 2010-hez képest Magyarországon mindenkinek jobban megy a sora, aki dolgozni akar, és munkából akar megélni; „a mi kormányunkkal mindenki jól járt, az ellenzéket leszámítva”.