Dunaújvárosnak van jövője
2018. február 22.
Dunaújvárosnak van jövője, már nem egy volt szocialista iparváros, hanem egy modern európai település - nyilatkozta Orbán Viktor kormányfő a Dunaújváros Hírlap csütörtöki számában megjelent interjúban, amely szerdán készült, amikor a miniszterelnök kampánykörútja során a Fejér megyei városban járt.

A kormányfő rámutatott: ha tizenöt-húsz évvel ezelőtt megkérdezték volna az itt élőket, hogyan lesz ebből a településből egy modern város, sokan nem fogadtak volna ennek sikerességére, hiszen messze tíz százalék felett volt a munkanélküliség, depressziós hangulat uralkodott. „Azóta sok víz lefolyt a Dunán, nyolc éve miniszterelnökként magam is sokat dolgozhatok ennek a városnak a fellendítésén, és most már a városnak van jövője, már nem egy volt szocialista iparváros, hanem egy modern európai település – jó lehetőségekkel” – tette hozzá.

Orbán Viktor úgy vélte, más városokat sem könnyű modern európai várossá alakítani, de a legnagyobb kihívás ebben a tekintetben az elmúlt húsz évben mégis a régi nagy szocialista iparvárosokat érte: Dunaújvárosból egy modern európai várost faragni embert próbáló feladat az itt élőknek, a városvezetésnek és a mindenkori kormánynak is. „Ha ebben a városban körülnézünk, számba vesszük a fejlesztéseket, nincs okunk szégyenkezni” – fogalmazott.

A miniszterelnök kiemelte, hogy az egyetemnek nagy szerepe volt a város felemelkedésében. Az egyetem vezetése jól végzi a dolgát, felismerték, hogy a mérnökképzésben van a jövő, erre építettek, és ebben nagyon erősek is – mondta.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a Dunaferrért sokat harcoltak, mert a vasműt a korábbi kormányok eladták. „Az elmúlt években azért kellett dolgoznunk, hogy a munkahelyek megmaradjanak. Sikerült elhárítanunk a veszélyt, és most már a fejlesztésen tudunk dolgozni. Lesznek béremelések, lesz munka, tehát lesz jövő, a Dunaferr egy komoly sikertörténet” – fogalmazott.

A kormányfő megjegyezte: a Dunaújváros közelében megvalósuló paksi beruházáshoz acélra van szükség, de egyelőre vita van arról a szakemberek között, hogy fejlesztések nélkül a vasmű tud-e megfelelő anyagokat szállítani. Hozzátette: ezt a szakemberek majd megvitatják, és ha kell, a kormány ebben segít.

A polgármesterrel folytatott egyeztetésén felmerült, hogy a városnak egy új ipari parkra van szüksége, amit a miniszterelnök támogat.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a kampány kevésbé a városfejlesztésekről fog szólni, sokkal inkább az ország biztonságáról, jövőjéről.

„A legfontosabbnak azt tartom, hogy védjük meg az országot, mert hiába vannak remek terveink, hiába építünk uszodát, hiába lesz munkahely a Dunaferrben, meg a városba betelepülő más beruházásoknál, ha az országot nem védjük meg, akkor hiába a sok fejlesztés” – mutatott rá, kiemelve: Magyarországot nem engedik bevándorlóországgá tenni.

Hangsúlyozta, hogy ez a veszély két irányból is fenyeget: egyrészt dél felől, ahol a kerítéssel „meg kell fogni az illegális migránsokat”, ami a következő egy-két évtizedben elhúzódó küzdelem lesz, másfelől az Európai Unió irányából, mert Brüsszel most egy újabb támadást indított. „Azt szeretnék, ha júniusig, de mindenképpen az év első felében születne egy végleges döntés a kötelező betelepítési kvótákról. Mi pedig ezt mindenképpen szeretnénk megakadályozni” – fogalmazott.

A kormányfő szerdán Dunaújvárosban tárgyalt a város és a térség vezető képviselőivel, többek között Galambos Dénes országgyűlési képviselővel, Cserna Gáborral, Dunaújváros polgármesterével és Dorkota Lajossal, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elnökével. A megbeszélésen részt vett Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke is. Orbán Viktor találkozott a Fidesz helyi szervezetének tagjaival, majd a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorongcsapatának játékosaival – írta a lap.