Három pilléren nyugszik a kormány megállapodása Dunaújvárossal
2016. május 31.
Három részre lehet bontani a Dunaújvárossal kötött megállapodást: vannak programpontok, amelyek a gazdasági fejlődéshez szükségesek, vannak a polgári életminőség javítását célzók és vannak az oktatási kérdések, szakképzési és most már egyetemi szinten - hangsúlyozta a miniszterelnök a Dunaújváros Televíziónak kedden adott interjúban.

Orbán Viktor kedd délelőtt a Modern városok program keretében több mint húszmilliárd forint értékű fejlesztésekről írt alá megállapodást Cserna Gábor (Fidesz-KDNP) polgármesterrel.

Orbán Viktor megismételte, hogy Magyarországon egy város fejlődéséhez, szoros és jó kapcsolat kell a mindenkori önkormányzat és a kormányzat között.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: „bizonyos fejlesztéseket az önkormányzatok saját erőből is meg tudnak oldani, azonban nagy léptékű dolgokat nem. Ha nagy vállalkozásba fog egy város, ahhoz meg kell nyerni a kormányt, és ha a kormány akar valahol fontos dolgokat, ahhoz meg kell nyerni az ottani önkormányzatot. Együttműködésre vagyunk ítélve.”

Megjegyezte, hogy Dunaújvárossal könnyű együttműködni, mert „ez a város nemcsak egy a sok közül, hanem a Fidesznek és a Kereszténydemokrata Néppártnak külön is közel van a szívéhez”. Mint mondta, az önkormányzat és a városban élők mindig tudhatják, hogyha „a mi zászlónk van fönt, a Fidesz és a KDNP zászlaja van a magasban, akkor lehet számítani a kormányra”.

A kormányfő kiemelte: a mostani új, nemzeti együttműködésre épülő politikai rendszerben nem Budapesten kell kitalálni, mit csináljanak a dunaújvárosiak. Komplett terveket kapott, amelyekről lehetett értelmesen tárgyalni és megegyezni – fűzte hozzá.

Orbán Viktor említést tett a megállapodás részleteiről, így az áruforgalmi csomópontról, a helyi közlekedésben használt buszok cseréjéről, útépítésekről, a közlekedési központ létrehozásáról, a Dunaújvárosi Egyetem elektromobilitási kutatási irányairól, az egykori orvosi rendelő, az élményfürdő és a sportuszoda felújításáról, a Szalki-sziget fejlesztéséről, egy új kézilabdacsarnok megépítéséről, a volt vidámpark és a radari sporttelep megújulásáról, valamint egy új városi szálloda létrehozásáról.

A miniszterelnök a vasárnapi időközi önkormányzati képviselő-választásról szólva kifejtette: fontos lesz a választás és fontos, hogy Dunaújvárosban mi történik. Rámutatott: nem mindegy, kik ülnek a képviselő-testületben, mert ott dől el, mi lesz a várossal. Úgy vélekedett, jó lenne, hogyha olyan kiváló képességű nő kapna bizalmat a dunaújvárosiaktól, mint amilyen Lassingleitner Fruzsina, a Fidesz jelöltje.

Megjegyezte, hogy a dunaújvárosiak a legutóbbi három alkalommal bizalmat szavaztak a Fidesz és a KDNP parlamenti képviselőinek, amit – mint – igyekezett meghálálni. Hozzátette: a város és a kormánypártok „lassan másfél-két évtizede egymásra találtak” és ebből az együttműködésből Dunaújváros és az ott élők sokat profitáltak.