Elutasítják a V4-ek a mini Schengent
2015. december 3.
A visegrádi négyek prágai találkozóján Orbán Viktor miniszterelnök nagyon fontos kezdeményezésnek nevezte, hogy „Schengen barátai” néven Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia egy szélesebb csoportot alakít, amelynek keretében az összes résztvevő hozzájárulhat a külső schengeni határok megerősítéséhez.

A visegrádi négyek csoportja elutasítja azokat az elgondolásokat, hogy korlátozzák a belső határellenőrzéstől mentes, szabad mozgást lehetővé tevő schengeni övezetet a jelenlegi részes országoknál szűkebb országcsoportra – közölte Prágában Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a V4-ek kormányfői csúcstalálkozóját követő közös csütörtöki sajtóértekezleten.

„Ezek a javaslatok nem oldják meg a jelenlegi válság okait, csak a politikai figyelmet terelik el” – olvasható a négy kormányfő által elfogadott közös nyilatkozatban. A V4-ek szerint az ilyen elképzelések „opportunista javaslatok”, amelyek veszélyeztetik az európai integráció legfőbb sikerét, a szabad mozgást, s ezért elfogadhatatlanok.

Bohuslav Sobotka szerint a V4-ek kezdeményezni fogják, hogy „Schengen barátai” néven alakuljon egy szélesebb csoport amelynek keretében az összes résztvevő hozzájárulna a külső schengeni határok védelmének megerősítéséhez.

Orbán Viktor kormányfő ezt nagyon fontos kezdeményezésnek, egyben kötelezettségvállallásnak minősítette. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a határok védelme „szuverenitási kérdés” és a magyar álláspont szerint „nemzeti felelősség”.

„Magyarország segítséget elfogad, de határait saját maga fogja megvédeni” – szögezte le a miniszterelnök. „Ezt nem adjuk át semmilyen felsőbb, közös szervnek, ennek nemzeti hatáskörben kell maradnia” – tette hozzá Orbán Viktor. A kormányfő köszönetet mondott a visegrádi partnereinek, hogy segítséget nyújtottak Magyarországnak határai védelmében a migrációs válság idején.

A miniszterelnök kijelentette, hogy az EU-nak kiemelt segítséget kellene nyújtania Macedóniának, amelyre a migrációval kapcsolatban nagy teher hárul.

Robert Fico szlovák kormányfő rámutatott: Szlovákiának Ukrajnával van külső schengeni határa, amelyet megfelelő módon őriz. Szlovákia ugyanakkor kész segítséget nyújtani – embereket és anyagiakat – azon országoknak, amelyeknek a schengeni határok védelme érdekében szükségük van erre. Ezzel kapcsolatban Görögország problémáit említette, mert szerinte erről beszélni kell.

Sobotka szerint a négy miniszterelnök véleményt cserélt az ukrajnai helyzetről is. „Ami Ukrajnát illeti, a vízummentesség bevezetése az EU részéről kötelező feladat” – jelentette ki ezzel összefüggésben Orbán Viktor.

Robert Fico a találkozó utáni sajtóértekezleten közölte: teljes mértékben támogatja Orbán Viktor javaslatát, hogy jövőre méltó módon ünnepeljék meg a visegrádi csoport megalakulásának 25. évfordulóját.

Beata Szydlo lengyel kormányfő szerint a miniszterelnökök az energetikai unió kérdésével is foglalkoztak, és szeretnék, ha ez a kérdés az Európa Tanács decemberi ülésén is megvitatásra kerülne.