Joggal várunk el több tiszteletet az Egyesült Államoktól
2016. május 20.
A magyarok és a lengyelek is joggal várnak el több tiszteletet az Egyesült Államok volt és jelenlegi vezetőitől - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, reagálva arra, hogy Bill Clinton volt amerikai elnök "putyinizálódással" vádolta meg Lengyelországot és Magyarországot.

„Úgy kerültünk ebbe a történetbe, mint Pilátus a krédóba. Egy amerikai választási kampány logikájából lehet leginkább megérteni, mit miért mondtak. Ettől még a tiszteletlenség tiszteletlenség, a sértés pedig sértés marad” – fejtette ki a kormányfő, aki több tiszteletet vár el az Egyesült Államoktól.

Orbán Viktor megjegyezte, tetszik neki, amit Jaroslaw Kaczynski, a lengyelországi kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke mondott az ügyben, vagyis hogy Bill Clintonnak orvoshoz kell fordulnia.

A miniszterelnök szerint ugyanakkor a Magyarországra, Lengyelországra és általában Közép-Európára tett negatív megjegyzések, amelyek megszaporodtak a migránsválság óta, nem véletlen elszólások. Ugyanis „a Demokrata Párt vezetői mögött (…) Soros Györgyöt kell látnunk”, aki azt hirdette meg, hogy minden évben be kell engedni legalább egymillió muszlimot Európába – mondta, hangsúlyozva, hogy Magyarország akadályát jelenti ennek a Soros-féle amerikai tervnek, „nem is fogják azt itt végrehajtani, amíg Magyarországnak nemzeti kormánya van”.

A kormányfő ezek alapján Bill Clinton szavait úgy kommentálta: „a száj Clintoné, de a hang Soros Györgyé”.

Hozzátette azt is, hogy a magyarországi ellenzék ereje elmarad a Soros György által finanszírozott szervezetek politikai befolyásától, „ez egy háttérhatalom”.

A lengyelekkel kapcsolatban megismételte azt az álláspontját, hogy Brüsszelben méltatlanul bánnak velük, megsértik őket. „Akármennyire nagyfiúknak is gondolják magukat Brüsszelben, ezt a csatát a lengyelekkel szemben Brüsszel sosem fogja megnyerni” – fogalmazott.

A kvótareferendum ügyében Orbán Viktor azt mondta: a népszavazás az egyetlen olyan dolog, amelyet Brüsszelben sem lehet félvállról venni. Szerinte ha sikeres lesz a magyarországi referendum, Brüsszel meg fog hátrálni.

A magyar kormány egy demokratikus Európai Uniót akar, amelynek a belső viszonyait, életszabályait, etnikai összetételét, kultúráját az európaiak határozzák meg, nem pedig egy brüsszeli bürokratikus elit, amely jelenleg az európai népek akarata ellenére cselekszik – fejtette ki. Hozzátette, az ellenőrizetlen bevándorlást nem emberi jogi, hanem biztonsági kérdésnek tartja. „Senki sem akarja odaadni a lakásának kulcsait vadidegen embereknek” – fogalmazott. Szerinte ha Magyarország megengedné a betelepítést, 10-20 év múlva nem lehetne ráismerni Budapestre és más magyar nagyvárosokra.

A miniszterelnök arról is beszélt, lassan bekövetkezik, hogy Németország és Közép-Európa nevezhető együtt az EU magjának, mivel e térség nélkül az unió gazdasági teljesítménye nem nőne évről évre, hanem csökkenne.

A kontinens demográfiai helyzetével kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta: fel kell tenni a kérdést, hogy akar-e Európa részt venni egy népesedési versenyben. „Miért kellene nekünk ugyanolyan sebességgel növekedni népesség szempontjából, mint azt a világ más országai teszik?” – kérdezte. Szerinte Európa a mai népességével vagy valamivel kisebb létszámmal is élhető, életképes és fenntartható.

Az valóban jobb lenne, ha több fiatal lenne, de ez csak családpolitikával érhető el – hangsúlyozta. Magyarországon „ha megtaláljuk azokat a gazdasági eszközöket, hogy a családok úgy érezzék, tudnak boldogulni két, három, négy, öt gyermekkel is, akkor szerintem ezt majd vállalni fogják. (…) De ezt ne kérjék rajtam, rajtunk számon néhány év elteltével. Ehhez még kell nekünk egy-két parlamenti ciklus” – fejtette ki a miniszterelnök.