Komoly előrelépés lehet az olasz migrációs politika megváltozása
2017. február 3.
Orbán Viktor miniszterelnök arra számít, hogy ha megváltozik Olaszország álláspontja a bevándorlás kezelésével kapcsolatban, akkor komoly előrelépést lehet elérni, sikerülhet ugyanis az Európai Unión kívül megállítani a migránsáradatot.

A kormányfő erről pénteken nyilatkozott a közmédiának az EU állam- és kormányfőinek informális csúcstalálkozójára érkezőben, a máltai fővárosban, Vallettában. A tanácskozás délelőtti munkaülésének témája a migráció.

Orbán Viktor azt mondta, az új kormánnyal Olaszország csatlakozhat azokhoz az országokhoz, amelyek – köztük Magyarország – szerint a helyzet tarthatatlan, az unió által a bevándorlás ügyében eddig követett irány rossz, az a jó, amelyet Magyarország követett.

Tehát nem beengedni kell a migránsokat, és utána megoldani a problémáikat, hanem a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van, és „nem szabad beengedni a problémát a területünkre” – fogalmazott. Szerinte ha „Olaszország is csatlakozik a mi klubunkhoz, akkor az azt jelenti, képesek lehetünk arra, hogy Líbia parti vizeinél megakadályozzuk az áthajózást, és képesek leszünk arra, hogy visszavigyük a migránsokat Líbiába, ahelyett, hogy beszállítanánk őket Európába”.

A miniszterelnök ezt jelentős esélyként értékelte, amely fontos változást, komoly előrelépést hozhat.

Fotó: Szecsődi Balázs

Az Egyesült Államoknak joga van meghatározni saját határpolitikáját

„Meglepetéssel figyelem azokat a neurotikus európai reakciókat, amelyekkel minősítgetik az Egyesült Államok döntését” – fogalmazott a kormányfő Donald Trump amerikai elnök azon rendeletéről, amellyel hét muzulmán többségű ország állampolgáraira beutazási tilalmat vetett ki.

Orbán Viktor azt mondta: az Egyesült Államok nem tagja az EU-nak, egy független állam, és mint független államnak joga van meghatároznia a saját határ-, kül- és migránspolitikáját is – jelentette ki.

Az amerikai vezetés úgy döntött, bizonyos államok polgárainak nem ad vízumot, „az Egyesült Államoknak ehhez joga van” – nyomatékosította, hozzátéve, „teljesen mindegy, hogy mi erről mit gondolunk, ez nem az európaiak ügye”. „Nekünk magunkra kell összpontosítani, a saját ügyeinkkel kell foglalkozni, és nem az Egyesült Államokat kell minősítgetni” – mondta a miniszterelnök.

A pénteki egynapos, nem hivatalos máltai csúcstalálkozó fő témája a migrációs válság mellett a megváltozott világpolitikai helyzet.