Magyarország kiáll Berlin mellett és újabb kezdeményezésekkel támogatja Angela Merkelt
2016. április 19.
Magyarország kiáll Berlin mellett és további kezdeményezésekkel támogatja Angela Merkel német kancellárt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Bild című német lapnak Helmut Kohl volt kancellárnál tett látogatása során.

A Bild online kiadásában megjelent beszámoló szerint Orbán Viktor a volt kancellár oggersheimi otthonában tett nyilatkozatában kiemelte: „erről a helyről is szeretném legjobb kívánságaimat küldeni Angela Merkel német kancellárnak”.

„Magyarország és én mint miniszterelnök kiállunk Berlin mellett és támogatjuk Angela Merkelt az aktuális európai kihívások leküzdésében olyan további kezdeményezésekkel, mint az akciótervünk” – utalt a kormányfő a Schengen 2.0 tervre.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy „nagy bevándorlási hullámok idején” egy pillanatra sem kérdőjeleződhetnek meg az európai értékek, köztük a vallásszabadság, a nők egyenjogúsága vagy a kölcsönös tiszteleten alapuló viselkedés egymással. A kormányfő hozzátette: „nem jöhetnek létre társadalmainkban törvényen kívüli területek, amelyek előmozdítják a radikalizálódást”. Elmondta, hogy ebben a szellemben tárta vendéglátója elé a Schengen 2.0 tervet, amellyel hozzá kíván járulni a menekültkérdés megoldásáról szóló vitához.

Hozzátette: „nagy örömömre szolgált, hogy ismét meglátogathattam Helmut Kohlt, az egyesült Európa építőmesterét és a német egység kancellárját itt, pfalzi otthonában”.

Rámutatott, hogy mély barátság köti össze őt és Helmut Kohlt, „mint ahogy népeinket is nagy, közös történelem” fűzi össze.

A Bild szerint a kormányfő egy különleges ajándékot vitt a volt kancellárnak, az Aggodalom Európáért című Kohl-kötet magyar nyelvű kiadását.

A találkozóról egy közös közleményt is kiadnak, amelyben a Bild szerint kiemelték, hogy a célokat tekintve teljes mértékben egyetértenek Angela Merkellel, és az ügynek, valamint az érintett embereknek sem használ, ha bárki is „politikai ellentéteket konstruál” a menekülthullám kezelésének fontos kérdésében.

Hozzátették, hogy  a látogatás körül az utóbbi napokban megmutatkozott izgatottság érthetetlen, és nem felel meg a menekültkérdés összetettségének és jelentőségének. A humanitárius szempontok alapján a legjobb utat kell megtalálni emberek milliói számára egy létfontosságú kérdésben – áll a Bild szerint a közleményben, amelyben leszögezték, hogy Angela Merkel erőfeszítései is ebbe az irányba mutatnak.

A világban szükséget szenvedő sok millió emberre és az emiatt fenyegető népvándorlásra tekintettel egyáltalán nem az a kérdés, hogy segít-e Európa, hanem az, hogy milyen lehet a hatékony humanitárius segítség Európa részéről – tették hozzá.

Hangsúlyozták: „a politikailag egyesült Európának nincsen alternatívája, ha tartósan meg akarjuk őrizni a békét és a szabadságot Európában, és ha Európa felelősséget akar vállalni a világban”.