Minden feltétel adott a gazdasági együttműködéshez
2017. április 21.
Minden feltétel adott a sikeres magyar-grúz gazdasági együttműködéshez - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a magyar-grúz üzleti fórumon Tbilisziben.

A fórumot lezáró beszédében Orbán Viktor hangsúlyozta: a politikai vezetők mindent megtettek, amit lehet a gazdasági együttműködés ösztönzéséért, a két ország politikai kapcsolatai tökéletesek. Továbbá Magyarország és Grúzia földrajzi és kulturális szempontból is közel áll egymáshoz – mutatott rá.

Kifejtette: a grúz kormány hasonló lépéseket tesz, mint Magyarország tett a közelmúltban, hasonló programokat, reformokat valósít meg.
Magyarország gyakran kap híreket Grúzia és Oroszország konfliktusáról, de a gazdasági együttműködés nem függ ettől a konfliktustól – vélekedett. Közölte: a grúz külpolitika stabil és megbízható, és Magyarország támogatja Grúzia területi integritását. Arról is beszélt, hogy a két ország közelebb van, mint gondolnánk, „Grúzia nem a világ vége”.

 

A miniszterelnök megerősítette, hogy Grúzia azon nagyon kevés országok egyike, amelyről Magyarország elmondhatja: sosem volt konfliktusa vele a múltban, nincs a jelenben sem, és a jövőt illetően is erre törekednek.

Úgy látja, a gazdasági együttműködést segíti az Eximbank hitelkerete, a látogatás alkalmával aláírt megállapodások, valamint a közvetlen légi összeköttetés a két ország között. Ugyancsak előnyös, hogy Grúzia vízummentességet kap az EU-tól – tette hozzá.

Giorgi Kvirikasvili grúz miniszterelnök kiemelte: bár országában csak négymillió ember él, ezért kis piacnak tűnhet, de Grúzia regionális szerepe jelentős, fontos kereskedelmi útvonalak találkozásánál fekszik Európa és Ázsia között, és az ország dinamikusan fejlődik. Elmondta: a kétoldalú együttműködés a magyar miniszterelnök látogatásával tovább erősödik. Folytatják a kapcsolatépítést minden területen, így a legfontosabb, a gazdaság területén is – hangoztatta.

A grúz kormányfő országa előnyeit sorolva közölte: az elmúlt években komoly fejlődést értek el, gazdaságpolitikájuk elkötelezett a fejlődés mellett, továbbá eltökéltek a demokrácia erősítése és a gazdasági növekedés serkentése mellett. Kijelentette: Grúziáé az egyik legliberálisabb kereskedelempolitika a világon, egyik fő célja a világ vezető piacainak elérése, ezért nagyon jó üzleti környezet megteremtésére törekszik. Magyarország fontos kereskedelmi és gazdasági partner, amellyel szeretnének szorosabb együttműködést kialakítani – zárta szavait Giorgi Kvirikasvili.

Fotó: Szecsődi Balázs

A kormányfő több tárcavezető és egy üzleti delegáció kíséretében kétnapos hivatalos látogatást tesz Grúziában. Péntek délelőtt megkoszorúzta a Hősi Emlékművet, majd Giorgi Kvirikasvilivel tárgyalt.

Az üzleti fórumot követően, programja végén a magyar miniszterelnök megbeszélést folytat Giorgi Margvelasvili grúz államfővel és Irakli Kobakhidze parlamenti elnökkel.