Minden népnek gondoskodnia kell saját biztonságáról és jólétéről
2017. március 25.
Európát csak akkor lehet rendbetenni, ha minden nép gondoskodik saját hazájának biztonságáról és jólétéről - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Rómában, miután az európai uniós tagországok és az uniós központi intézmények vezetői aláírták az EU közös jövőjéről szóló nyilatkozatot.

„Most már talán leesett a tantusz”, az említetteket „mindenki világosan látja” – tette hozzá.

A nagy kihívásokra csak saját magunktól remélhetünk megoldást, az alapvető munkákat mindenkinek otthon kell elvégeznie – szögezte le a kormányfő nyilatkozatában, amelyet az M1 aktuális hírcsatorna ismertetett.

„Ha biztonságos Magyarországot akarunk, csak magunkra számíthatunk, nekünk kell biztonságossá tenni” – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: „Ha azt akarjuk, hogy gazdaságilag fejlődjünk, nekünk kell többet és jól dolgoznunk, versenyképesnek lennünk”.

Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a Római Szerződés aláírása 60. évfordulója alkalmából. Jobbra Paolo Gentiloni olasz kormányfő, balra Joseph Muscat Málta miniszterelnöke. Fotó: Szecsődi Balázs

A gazdaság építéséhez mindenkire szükség van, mindenkinek jut munka – emelte ki a kormányfő. Mindezeket „nem fogják helyettünk elvégezni, nem változtat rajta semmilyen ünnepi deklaráció” – ismételte meg. „Akkor lehetünk büszkék Európára, ha büszkék lehetünk a saját hazánkra” – fűzte hozzá.

A római nyilatkozat az Európai Unió elődszervezeteit alapító szerződések megkötésének hatvanadik évfordulójához időzítve született, és egyedül Nagy-Britannia nem írta alá, amelynek miniszterelnöke várhatóan napokon belül elindítja az unió elhagyását célzó folyamatot.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a nyilatkozat megvonja az elmúlt hatvan év mérlegét – amelyre „joggal lehetünk büszkék” -, és felrajzolja a jövő nagy kérdéseit is, ahol azonban „okkal érezzük úgy, hogy nagy kihívásokra kell válaszolnunk”.

Orbán Viktor aláírja a közös nyilatkozatot a Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából Fotó: Szecsődi Balázs

Mint mondta, a tagországok vezetői „messziről indultak”, és a végül elfogadott dokumentum „csak nyomokban hasonlít” ahhoz, amelyet először megvitattak. Az általa előterjesztett magyar javaslatok közül több visszaköszön a szövegben. „A magyar emberek érdeke szempontjából ez egy jó dokumentum” – értékelte Orbán Viktor.

Példaként említette a határok megvédésének fontosságára vonatkozó utalásokat, valamint azt a kitételt, hogy a tagországoknak maguknak kell megadniuk az európai válaszokat, és nem a brüsszeli intézményektől kell várniuk. Kiemelte a határvédelemmel és az illegális migráció elleni fellépés fontosságával, valamint a terrorellenes küzdelemmel foglalkozó részeket, valamint a munkahelyek teremtése melletti elkötelezettséget.

Fotó: Szecsődi Balázs

Magyarország „ma az egyetlen ország az Európai Unióban, amely a teljes foglalkoztatást tűzte ki célul” – mondta, hozzátéve: „Nem a segélyektől, hanem a munkahelyektől várjuk az emberek magasabb életszínvonalát és a sikeresebb magyar gazdaságot”.

Beszélt arról is, hogy a visegrádi négyek (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) között is teljes az összhang abban, hogy nem a bevándorlástól, hanem a családpolitikától és a munkaalapú társadalomtól remélik a hiányzó munkaerő pótlását.

Orbán Viktor elismerte, hogy olyan gondolatok is vannak a nyilatkozatban, amelyek „ettől eltérnek, de másoknak fontosak”, de úgy vélte, hogy a 27 ország együttélésének szabályai egy ilyen dokumentum esetében is érvényesek.