Orbán Viktor beszéde a téli olimpikonok kitüntetésén
2018. március 8., Budapest

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Fiatalok!

Azért vagyunk ma itt, hogy kitüntessük egy sporttörténelmi jelentőségű magyar siker hőseit. Megköszönjük Önöknek minden idők legjobb magyar téli olimpiai szereplését és a magyarok téli olimpián szerzett első bajnoki címét. Az utóbbi hetekben olyan területeken, szakágakban értünk el sikereket, ahol korábban nem, és olyan magasságokba jutottunk, ahova korábban nem értünk fel. Babos Tímea az Australian Openen párosban lett első, a short track férfi váltónk megszerezte a magyar sport első téli olimpiai aranyát, Márton Anita révén pedig most már van a magyar atlétikának világbajnoki aranyérme is. A korcsolyázók világraszóló sikere bizonyára azért születhetett meg, mert Önök hittek benne. És nemcsak hittek benne, de keményen meg is dolgoztak érte. Mindenki hozzátette a maga részét: versenyzők, edzők és a szakmai stáb tagjai egyaránt. Volt, aki a rutinját; volt, aki a kivételes szakmai tudását; volt, aki a lendületét és kockázatvállalását. Azok mellé pedig, akik a munkát mindig és becsülettel elvégzik, és készek egy csapatért mindent oda-, illetve beleadni, végül odaáll a szerencse is. Vannak, akik mindig a biztonságos és jól bejáratott utakat keresik. Önök talán úgy mondanák, hogy csak tartják a pályát, és vannak, akik szerint az akadályok azért vannak, hogy átugorjuk őket, akik azt mondják, hogy ide nekem az oroszlánt is. Az olimpia eszméje végül is róluk szól, Önökről szól: gyorsabban, magasabbra, erősebben!

Nekünk, magyaroknak a győzelmet és a sikert sosem adják ingyen. Kell hozzá hit, bátorság és akarat. Ez a magyar virtus, amelyet Önöknek köszönhetően újra láthatott az egész világ. Önök, kedves Fiatalok, az elmúlt években, együtt a fölkészülésüket segítő szakmai stábbal és a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetséggel felépítettek egy új magyar sikersportágat. És ez akkor is igaz, ha már voltak alapok, amelyekre építkezhettek. Kevesen tartják számon, de a magyar sport, a teljes magyar sport első világbajnoka egy műkorcsolyázó hölgy volt, Kronberger Lili, aki ezt a címét háromszor meg is védte. Köszönettel tartozunk azoknak is, akik lerakták Magyarországon a rövidpályás gyorskorcsolyázás alapjait, hogy aztán Önök öles léptekkel elinduljanak fölfelé. A középmezőnyből az európai elitbe. Az európai elitből a világ élvonalába.

Tisztelt Olimpikonok!

Önök ismét bizonyítékát adták, hogy mi, magyarok olyan dolgokra is képesek vagyunk, amivel alaposan meglepjük a világot. Nem vagyunk téli olimpiai nagyhatalom, de gyorskorcsolyában most a mi hátunkat nézte a világ. Óriásokkal versenyeztünk. Mindezt úgy, hogy az erőforrásaink egész egyszerűen nem említhetők egy lapon velük. Kína most kétezer fedett jégpályát épít, Kanadában a fedett pályák száma több mint kétezer, az Egyesült Államok a világ első gazdasága, Japán a harmadik, Dél-Koreában a rövidpályás gyorskorcsolyázók száma százezres nagyságrendű. Hadd említsek néhány tényt a hazai valóságból. Magyarországon az igazolt rövid pályás gyorskorisok száma százötven, a fedett pályák száma huszonkettő. Látható, van még hová fejlődnünk. A kormány most azt szeretné elérni, hogy minden megyei jogú nagyvárosban legyen legalább egy fedett jégpálya, és a fővárosban legalább egy tucat. Legutóbb, múlt pénteken Nyíregyházán adtuk át a legújabb fedett jégpályát, amelyet tao-forrásból épített a város, a kormány csak az önrészt adta hozzá. Így ismét bizonyítást nyert, hogy a tao bevezetésével a magyar sport és a sportoló gyermekek sokat nyertek. Jó döntésnek bizonyult az is, hogy a kiemelten támogatott sportágak közé soroltuk a korcsolyasportot is. 2010 előtt, a nemzeti kormány előtti időkben a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség támogatása 70, azaz hetvenmillió forint volt évente, ma ennek több mint tízszerese. Örülök, hogy a korcsolyázók bebizonyították, jó helyre ment a támogatás.

Tisztelt Olimpikonok!

Döntöttünk a Nemzeti Korcsolyázó Központ megépítéséről is, amely az Istvánmezőn lesz. Elmondhatjuk, hogy Európa egyik legkorszerűbb létesítménye épül ott, négy jégkorongpályával, 1.400 méteres, hosszúpályás gyorskorcsolyapályával és korcsolyaakadémiával. Ezzel elődeink lábnyomába lépünk, akik a városligeti jégpálya megépítésével a kontinens első műjégpályáját építették meg a XIX. század végén, amely – ha jól látom – egyúttal a világ legszebb fekvésű koripályája is.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A mostani olimpia mérlege egy aranyérem, egy negyedik, két ötödik és egy hatodik hely, 15 olimpiai pont és egy végtelenül szimpatikus csapat. Önök nemcsak egy eddig példátlan sikert arattak Magyarországnak, de jó hírünket is vitték a nagyvilágban, és nekünk, magyaroknak ez fontos. Egy sportoló az olimpián mindig az általa képviselt ország nagykövete is. Köszönjük, hogy Önök pedig kiválóan látták el ezt a feladatot.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Fiatalok!

Mindezek után szeretném még egyszer megköszönni, hogy Önök mertek nagy tervet kovácsolni, merték azt álmodni, hogy akár mi, magyarok is lehetünk egy korcsolyanemzet. Köszönjük, hogy nemcsak eltervezték, de végre is hajtották, nemcsak kitűzték a célt, de addig űzték-hajtották, amíg el nem érték. Szeretném megköszönni a munkáját mindenkinek, aki részt vett ebben a történelmi sikerben, és itt nemcsak a sportolók, az edzők és a szakemberek rengeteg befektetett erőfeszítésére gondolok. Kellett ehhez még egy sportszerető nép is, amely az adójával és a szurkolásával biztos alapot teremtett a fölkészüléshez. Nincs abban semmi túlzás, hogy a magyarok mindig úgy érzik, és úgy is mondják, hogy mi győztünk, mi nyertünk olimpiai aranyat.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Nyolc év alatt ismét visszaküzdöttük magunkat a világ első harmadába, sikereket érünk el a sportban, a művészetben és a tudományban is. Érdemes ezen az úton továbbmennünk a világ élvonala felé.

Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!