Orbán Viktor beszéde a XI. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján
2018. április 23., Budapest

Jó napot kívánok, tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Tisztelettel köszöntöm a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét, külföldi vendégeinket, diákokat, szülőket, tanárokat itt, a magyar szakképzés ünnepén. Jól tudjuk, előbb-utóbb minden ország olyan lesz, amilyen a fiatalsága. Márpedig mi, magyarok egy versenyképes országot szeretnénk. Egy országot, amely sikeresen száll versenybe a világ bármely színpadán. Tartani akarjuk a tempót a digitális forradalommal, és nyertesei akarunk lenni a világban zajló gazdasági változásoknak. Nemzeti érdekünk tehát, hogy olyan fiatalokat neveljünk, akik piac- és versenyképes tudással rendelkeznek, vagyis Magyarországnak az az érdeke, hogy Önök és kortársaik boldoguljanak, szakmai és üzleti sikereket érjenek el. És jó lenne az is, hogy azok a fiatalok, akik kikerülnek az iskoláinkból, büszkék lennének arra, hogy tudásukkal, munkájukkal és sikereikkel hozzájárulhatnak ahhoz az ezeréves alkotáshoz, amit egyszerűen csak magyar hazának hívunk. Mi, Önök előtt járó nemzedék ezt így gondoltuk, és azt szeretnénk, ha Önök is ráéreznének ennek a gondolatnak az ízére és szépségére.

Kedves Pályaválasztó Fiatalok!

Egyszer Böjte Csabától azt hallottam, hogy az életünk olyan, mint egy marék aranypor: rendkívüli érték, rajtunk múlik, hogy mit kezdünk vele. Ha bátran és jól használjuk, kamatozni fog, de ha csak a kezünkben tartogatjuk, kiperegnek az aranyszemek az ujjaink közül. Ha jó szakmát választatok, akkor biztos jövő vár rátok, Magyarország és a világ legjelentősebb cégeinek lehettek megbecsült és elismert szakemberei. Hamarosan eljön az idő, amikor hazánk jövőjét Ti fogjátok alakítani. Hogy milyen lesz Magyarország húsz vagy harminc év múlva, azon is múlik, hogy Ti, Önök most milyen utat választatok magatoknak. Azok a fiúk és lányok, akik ezen a versenyen szerepelnek, néhány éve még ugyanez előtt a választás előtt álltak, ma pedig már saját szakmájuk sztárjai. Most pedig azért versenyeznek, hogy hamarosan Európa legjobbjaival mérhessék össze tudásukat.

Tisztelt Diákok!

Én azt kérem Tőletek, Önöktől, hogy építsük fel közösen azt a Magyarországot, ahová mindig vissza lehet térni. Mi, magyarok már megszoktuk, hogy mindenért meg kell küzdenünk, még a saját szakembereinkért, a saját fiataljainkért és a saját jövőnkért is. Tudnotok kell, hogy Európa ma úgy van összerakva, úgy van megalkotva, hogy szerencsésebb múltú és gazdagabb országok el tudják szívni más nemzetek szakképzett fiataljait. Ránk, rátok is pályáznak más országok munkaadói. Erre mi, magyarok két választ adhatunk. Egyrészt büszkék vagyunk rá, hogy a magyar fiatalok bárhol meg tudják állni a helyüket az egész világon. Másrészt felépítjük azt a Magyarországot, ahol a fiatalokat munkahely, tisztességes fizetés, biztonság, a saját családi otthon lehetősége várja. Gondoljátok el, mire is lenne jó egy olyan világ, amelyben nem mondhatja el az ember, hogy van egy nyelv, egy kultúra, egy haza, amely az ő otthona, és ahova ő bármikor visszatérhet. Erről szólt a legutóbbi, április 8-ai országgyűlési választás is. A magyarok úgy döntöttek, Magyarország továbbra is maradjon magyar ország. Olyan országot kell építeni, ahol a munkásoknak és a munkának becsülete van. Ahol minden fiatal kezébe jut egy értékes szakma vagy hasznos diploma. Ez a célunk, ezért kötöttünk megállapodást a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, és ezért fogunk újabb megállapodást kötni velük az előttünk álló négy évre is.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Most már csak néhány hónap, és elstartol a Hungexpón az Euroskills. Negyven szakma legjobb diákjait várjuk ide 28 európai országból. Befordultunk hát a célegyenesbe. Az idei Szakma Sztár Fesztiválra ma úgy is tekinthetünk, és tekintsünk is úgy, mint a szeptemberi verseny főpróbájára. Most derül ki, kik harcolják ki az esélyt arra, hogy a kontinens legjobbjai legyenek a saját szakmájukban.

Tisztelt Szakmaválasztó Diákok!

Azt kívánom Nektek, döntsetek bölcsen, a versenyzőknek pedig azt, hogy hozzák a legjobb formájukat!

Hajrá, Magyarország, hajrá, Magyar Fiatalok!