Orbán Viktor bevezetője a gazdaságpolitikai szereplőkkel való videókonferencián
2020. március 30. Budapest

Jó napot kívánok mindenkinek! Tisztelettel köszöntök mindenkit.

Remélem, hogy a körülményekhez képest mindenki jó állapotban van. Egy ilyen helyzetben, amiben most vagyunk, ugye, két kérdésre keressük mindig a választ; az egyik, hogy mit csináljunk, a másik, hogy mit ne csináljunk. Úgyhogy én tisztelettel kérem Önöket, ne csak azt mondják el, amit javasolnak, hanem azt is, amit mindenképpen szeretnének elkerülni, hogy megtörténjen. A beszélgetés elején azt tudom mondani Önöknek, hogy három teendőnk van egyszerre. Mindegyik teendőnkhöz kifejtett, nyújtott gondolat, ötlet, tanács hasznos, és hálásak vagyunk érte. Van egy feladatunk, amin dolgozunk, ez a mostani költségvetés hozzáigazítása a kialakult helyzethez, és az év végéig előrejelzett helyzethez. Ez a 2020-as költségvetés.

Ha a parlamentben ma megkapjuk a felhatalmazást, amire minden esélyünk megvan a matematika törvényei szerint, akkor nem azt a megoldást fogom választani, hogy a 2020-as költségvetés helyett csinálok egy új költségvetést, vagy csináltatunk a kormánnyal egy új költségvetést. Nem az a javaslatom, hogy kicseréljük az egyiket a másikra, mert nem tudjuk, hogy mi fog történni, következésképpen lehet, hogy két hónap múlva meg egy újabb költségvetést kéne csinálni. A törvényben az a lehetőség is megadatik, hogy nem új költségvetést csinálunk a régi helyett, hanem eltérünk az elfogadott költségvetéstől. És én itt egy radikális eltérést javaslok a 2020-as elfogadott költségvetéstől. Minden forrást, amit nem feltétlenül kell az eldöntött költségvetés szerkezetében elköltenünk, tehát föl tudunk szabadítani vagy válságkezelésre vagy a gazdaság újraindítása érdekében, azt mind térítsük el, és hozzunk létre egy válságkezelési és egy gazdasági újraindítási alapot, és csak az maradjon meg a minisztériumok költségvetésében, aminek ott föltétlenül meg kell maradnia. Tehát nem egy komplett új költségvetést, hanem a 2020-as költségvetéstől való eltérést javaslom, mint válságkezelési módszert. Valószínűleg, ha ezt jól csináljuk, akkor hosszú idő után először történhet meg az, hogy minden költségvetési kiadási tétel mögött meghúzódó tényleges szükségletekről rendelkezni fogunk képpel. Tehát nem azt javaslom, hogy a költségvetési rovatokat, tételeket vágjuk meg x százalékkal, y százalékkal, hanem ha visszamegyünk a gyökerekig, nézzük meg, hogy mi az, amire mindenképpen szükség van kiadásként a 2020-as évben, és mi az, amire nincsen. És amire nincsen, ott térjünk el, és az így fölszabaduló forrás egy részét válság kezelésére, a másik részét pedig a gazdaság újraindítására költsük el.

Szerintem a 2021-es évre is így kell eljárnunk. A 2021-es évre tehát, aminek a költségvetését már készítjük elő, egy törzs-, lecsupaszított költségvetést kell csinálnunk, minél nagyobb mozgásteret adó válságkezelési és gazdaság-újraindítási alappal. Ez a kettes feladatunk. Tehát van a 2020-as költségvetés eltérítése, a 2021-es költségvetésnek a megalkotása.

És van egy harmadik feladatunk a jegybankkal közösen, ők most nincsenek itt, azt hiszem – vagy itt vannak? Barnabás talán itt van, igen –, tehát a jegybankkal közösen, tehát a monetáris és a fiskális eszközöket együtt fölhasználva összerakni – azt kell mondanom – minden idők valaha volt legnagyobb gazdaságélénkítési csomagját. Amit nem csomagnak fogunk hívni, hanem akciótervnek, de minden idők legnagyobb gazdaságélénkítési csomagját akarom összerakni. Lesz egy válságkezelési kiadásunk, de azt javaslom én, hogy azon gondolkodjunk, hogy hogyan tudjuk az ország összes monetáris és fiskális erőforrását arra felhasználni, hogy a gazdaság újraindítása érdekében, ahelyett, hogy a legnagyobb lökést adjuk a magyar gazdaságnak, értelemszerűen célul kitűzve a növekedést, a munkahelyek megőrzését meg a munkahelyteremtést.

Tehát, László, összefoglalóan három dolgunk van: a 2020-as költségvetés eltérítése, a 2021-es költségvetés megtervezése az eltérített 2020-as logikájában, és egy nagy gazdaság-újraindítási akciótervnek az összeillesztése. Így látom a feladatainkat, és ezek a keretek. Mit csináljunk és mit nem, hogyan töltsük ki ezeket a kereteket? Itt várjuk az Önök közreműködését és hozzászólását.

Még egyszer hálás vagyok, hogy részt vettek Önök egy ilyen tanácskozáson.