Orbán Viktor door-step nyilatkozata a szavazást követően
2019. október 13. Budapest

Győrben kit támogat Miniszterelnök úr?

Győrben a győrieket támogatom, itt pedig Tarlós Istvánt és Pokorni Zoltánt támogattam. Van-e még kérdésük?

Borkai Zsoltot támogatja?

A győrieket támogatom.

Borkai győri.

Miniszterelnök úr mire számít a voksoláson? Milyen a hangulat az országban? A kampányról egy pár szót, legyen szíves.

Ez egy olyan kampány volt, ami élesen elvált az országos politikától, mert visszagondolva az elmúlt harminc évre ez volt a leginkább helyi jelöltekre összpontosító kampány. Mi is ezt támogattuk. Mi is úgy éreztük, hogy a döntés, amit meg kell hozni, arról szól, hogy lesznek-e alkalmas vezetők a városaink és falvaink élén. Mi igyekeztünk mindenhol arra buzdítani az embereket, hogy vegyenek részt. Ugye, a demokráciának több lába is van, az egyik fontos lába az önkormányzat. Persze az rendben van, hogy van egy megválasztott kormányunk, de legalább ilyen fontos, hogy az emberekhez közel álló és közel található ügyekben olyan emberek járjanak el, akik élvezik a köz bizalmát. Tehát alkalmas emberek alkalmas feladatra, ez volt a mi jelszavunk, és ez volt a mi programunk is. Én magam is ennek megfelelően vettem részt a kampányban, beletettem, amit bele kellett tenni, de úgy éreztem, nem az a kérdés, hogy mit gondolnak az emberek a kormányról, bár ha valaki erről akar dönteni, azt is tudomásul kell venni, de itt inkább most az a feladat, hogy öt évre, nem négy, öt évre megtaláljuk a városaink és falvaink alkalmas vezetőit. Szerintem ez menni fog. Én egy magas részvételre és egy jó hangulatú vasárnapra számítok, tehát a demokrácia egyfajta ünnepére. Mindig úgy van az, hogy a kampánynak a színvonala meg a választás eredménye közötti éles kontraszt vasárnap este megmutatkozik. Ebben reménykedem.

Miniszterelnök úr, mégis mit gondol a Borkai-ügyről. Mégis a pártja egy prominens politikusáról jelent meg egy szexvideó.

Azt gondolom, hogy a győriek erről elmondják a véleményüket ma, én meg majd hétfőn. Ez a helyes sorrend.

Miniszterelnök úr, reggel 7-ig nagyjából 95 ezren mentek el szavazni, ami magas részvételi arány, tényleg. Mire számít ennek fényében?

Nem lehet ezt sohasem megmondani. Azt biztosan tudjuk mondani, hogy van egy magja a magyar választópolgároknak, akik mindig minden választásra elmennek. Népszavazás, önkormányzati választás, parlamenti választás. És vannak azok, akik pedig a tét nagyságától függően vesznek részt. Szerintem nem kétséges, hogy demokratikus választásunk lesz, tehát az eredményt így előre, reggel fél 9-kor is nyugodtan mondhatom, hogy jó szívvel fogadhatjuk el úgy, hogy ez volt a magyar emberek döntése a mai vasárnapon.

Ha Karácsony Gergely győz, akkor köthető megállapodás a kormánnyal?

Én azt kérem a szavazópolgároktól, hogy szavazzanak Tarlós Istvánra.

És mit gondol az ellenzéki összefogásról? Most azért egy olyan összefogás jött létre, amire eddig még nem volt példa.

Én azt kérem a választóktól, hogy a XII. kerületben szavazzanak Pokorni Zoltánra, a fővárosban pedig Tarlós Istvánra. Én is így tettem.

Köszönjük szépen!

Egyéb zavaró körülményekkel én nem foglalkoztam. Szép vasárnapot kívánok mindannyiuknak!