Orbán Viktor felszólalása az I. Arab Liga – Európai Unió csúcstalálkozón
2019. február 25. Sarm-es-Sejk

Felségek, excellenciás Elnök és Miniszterelnök Asszonyok és Urak!

Köszönöm szépen a meghívást. Szeretnék gratulálni el-Szíszi elnök úrnak, köszönetemet kifejezni Tusk elnök úrnak, és szeretném megköszönni azok munkáját, akik kidolgozták a közös nyilatkozatot. Az elmúlt években mindannyian értékes tapasztalatokkal gazdagodhattunk. Az első ilyen tapasztalat, hogy a demokráciaexportra épülő külpolitika nem működik, abból baj lesz, éppen az ellenkező hatást érjük el. Tapasztalat, hogy a kölcsönös tisztelet alapján kell közelíteni egymáshoz, a népeink kulturális, vallási és politikai hagyományait tiszteletben kell tartanunk. A második tapasztalat, hogy a demográfia erejét nem szabad alábecsülni. A migráció alapját adó demográfiai tendenciák folytatódni fognak. Az arab világ 2015-höz képest 2030-ra népességében 30 százalékkal nő majd, és az arab világ népessége meghaladja az Európai Unió népességét úgy, hogy ráadásul mi Európában csökkenünk. Meg kell tehát állapítanunk, hogy a ma migrációs feszültsége, okai erősödni fognak. A kérdés, amivel mindannyian szembenézünk: elszenvedői vagy irányítói akarunk-e lenni ezeknek a folyamatoknak. Én ma azt tapasztalom, hogy az embercsempészek, a terrorszervezetek, az illegitim erőcsoportok, az NGO-k, a pénzügyi spekulánsok és a média erős befolyást gyakorol a migrációs politikára és ezen keresztül az európai–arab kapcsolatokra is. Mi azt szeretnénk, hogy a jövőben a legitim politikai vezetők közösen szabjanak irányt az eseményeknek, ezért a mai deklarációnk, közös deklarációnk rendkívül értékes.

Tisztelt el-Szíszi Elnök Úr!

A magyar politika kiindulópontja, hogy a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van, és nem a bajt kell szétosztani. Hazám, Magyarország egy tízmilliós ország, tudjuk, mekkora a befolyásunk, és azt is, hogy hol a helyünk. Ezért az erőnknek megfelelő külpolitikát folytatunk. Támogatjuk, hogy az Európai Unió a regionális válságok kezelésében és a válságtérségek fejlesztésében vállaljon több szerepet. Mi azt szeretnénk, hogy ne ideológiai alapon adjunk támogatást, hanem a stabilitást megteremteni képes erőket és vezetőket támogassuk mindenhol.

Elnök Úr!

Tájékoztatom, hogy Magyarország erején felül vesz részt a nemzetközi missziókban: Libanonban, Irakban, Líbiában és a Száhel-övezetben. A visegrádi négy ország közösen nyújt pénzügyi támogatást Líbiának határvédelemre. Magyarország része a V4-ek és Németország közös projektjének, amelyet Marokkó számára kínálunk föl. Hazám, Magyarország évi 1.400 állami ösztöndíjat ad az Arab Liga tagállamaiból érkező fiataloknak, és ebben az évben 2.300 állami ösztöndíjas diák tanul az Önök országaiból Magyarországon. Reméljük, hogy ők hazatérnek, és segíteni fogják majd a hazájukat. És végül köszönetet szeretnék mondani azoknak az arab vezetőknek, akik védelmet nyújtanak az ő országukban és a térségben az üldöztetésnek kitett keresztény közösségeknek, és kérem őket, hogy folytassák ezt a politikájukat.

Köszönöm a figyelmet!