Orbán Viktor gratulált a bolgár jobbközép párt választási győzelméhez
2017. március 27.
Levélben gratulált Orbán Viktor miniszterelnök Bojko Boriszovnak, a bolgár Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) pártelnökének a Fidesz európai néppárti testvérszervezetének hétvégi választási győzelméhez - tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn a miniszterelnok.hu-t.

A kormányfő levelében meggyőződését fejezi ki, hogy a választási eredmény azt a kormányzati munkát igazolja, amellyel Bojko Boriszov és pártja „az elmúlt évtizedek legsúlyosabb migrációs válságával szembeszállva jelentősen hozzájárult Bulgária és az egész Európai Unió biztonságának megőrzéséhez”.

Orbán Viktor azt írta, hálás az elmúlt években kialakított kiváló együttműködésükért, és reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben ismét kormányfőként üdvözölheti Bojko Boriszovot, akinek sok sikert kívánt a kormányalakítási tárgyalásokhoz.

A mostanáig kormányzó Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nyerte Bulgáriában az előrehozott választásokat. A leadott voksok 97 százalékos feldolgozottsága alapján a vasárnap megrendezett választásokon a szavazatok 32,63 százalékát szerezte meg. A GERB a korábbinál 12-vel több, azaz 96 képviselőt küldhet a 240 tagú törvényhozásba, mivel azonban az abszolút többség hiányzik, a párt élén álló Bojko Boriszovnak a kormányalakításhoz szövetségeseket kell találnia.