Orbán Viktor kitüntette a bolgár köztársasági elnököt
2016. november 10.
Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Érdemrend Nagykereszt a nyaklánccal és az aranysugaras csillaggal kitüntetést adta át Roszen Plevnelievnek, a Bolgár Köztársaság elnökének csütörtökön az Országházban.

A bolgár államfő a magyar-bolgár kapcsolatok elmélyítését szolgáló, illetve a térség stabilitása és az európai együttműködés iránt is elkötelezett, meghatározó jelentőségű tevékenysége elismeréseként vehette át a kitüntetést, amelyet Áder János, magyar köztársasági elnök adományozott számára.

Orbán Viktor a kitüntetés átadása előtt mondott méltatásában kiemelte: Roszen Plevneliev, a rendszerváltás utáni Bulgária negyedik köztársasági elnöke, Magyarország barátja, aki döntő módon járult hozzá a magyar-bolgár kapcsolatok fejlődéséhez.

„Mi magyarok, az elmúlt ezer évben úgy ismertük meg a bolgárokat, mint egy velünk rokon sorsú, szabadságszerető, keresztény hagyományira büszke népet, (…)amely kitartásának és szorgalmának köszönhetően a legnehezebb helyzetből is talpra tudott állni” – fogalmazott a miniszterelnök.

Úgy vélte: a „kalapelemelés” a bolgár népnek mai is kijár, hiszen rendkívüli bölcsességről tettek tanúbizonyságot, amikor úgy gondolkodtak, hogy, aki képes hazája sikeréért dolgozni az üzleti életben, akkor arra nyugodt szívvel rábízhatják az ország gazdaságának rendbetételét is. Hozzátette: így választották meg maguk közül Roszen Plevnelievet regionális fejlesztési és munkaügyi miniszterré, majd köztársasági elnökké.

20161110_KAR0506
Fotó: Árvai Károly

Hangsúlyozta: Roszen Plevneliev a rendszerváltás óra üzletemberként és politikusként is fontos szerepet játszott abban, hogy Bulgária a gazdasági sokk után  talpra tudott állni és visszatért Európába, valamint az elmúlt években azért dolgozott, hogy Bulgária a NATO-n és a Európai Unón belül is aktív szerepet vigyen, közben pedig hazafiként minden elkövet, hogy Bulgária megőrizhesse identitását, történelmi múltját, illetve gazdag és egyedülálló kultúráját.

Orbán Viktor szerint a bolgár államfőnek elnöki évei alatt nehéz kérdésekkel kellett megbirkóznia, ügyvezető kormányokkal kellett együttműködnie, személyesen kellett felemelnie az elnöki hivatal rangját és tekintélyét, és kényes politikai helyzetekben kellett bölcs döntéseket hoznia.

A miniszterelnök a magyar nemzet nevében köszönetet mondott a bolgár államfőnek, azért a baráti viszonyért és odaadásért, amit Magyarország felé tanúsított, és úgy vélte, Roszen Plevneliev méltó folytatója a bolgár és a magyar nép ezeréves kapcsolatának.

Roszen Plevneliev a kitüntetést megköszönve azt hangsúlyozta: ha van két nemzet a világon, amely az évszázadok során mindig jó kapcsolatot ápolt, és jó együttműködésre törekedett, az a magyar és a bolgár nép, amely vállvetve harcolt az oszmán elnyomás, majd később a kommunizmussal szemben is. Személyes élményeit felelevenítve elmondta: egyetemistaként, egy LGT-koncerten járt először Budapesten.

Hangsúlyozta: üzletemberként és miniszterként is kiemelt figyelmet fordított a magyarországi folyamatokra, és a jövőben is szívesen utazik majd Magyarországra.