Orbán Viktor interjúja az Erdélyi Magyar Televíziónak
2019. május 8.

Jakab Orsolya: Tisztelettel köszöntöm Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét. Miniszterelnök úr, erős Európát, fejlődő Erdélyt! Az lenne az első kérdésem, hogy, ugye, Európa változások előtt áll, és átfogó reformokra van szükség. Milyen esélyt lát arra, hogy az őshonos kisebbségeket védő keretszabályozás része legyen ennek a reformfolyamatnak, és az elfogadásra kerüljön?

Valóban nagy változások várhatóak az európai politikai életben. Ennek szerintem az Erdélyben élő magyarok, a Romániában élő magyarok és a magyarországi magyarok egyaránt a nyertesei lehetnek. Jó esélyt látok arra, nem holnap reggel következik ez be, de az őshonos kisebbségeknek a szabályozása, a rájuk irányuló figyelem, az őket támogató politika minőségében komoly változások várhatók. Az aláírásgyűjtés nagyon sikeres volt, az RMDSZ szerintem kiválóan harcolt, a határon túli magyarok odatették magukat ebben az ügyben, és Európában teljesen nyilvánvaló, hogy az őshonos kisebbségekre vonatkozó szabályozásnak kedvező irányban meg kell változnia. A második fontos dolog, hogy mit hoz az élet a gazdaság területén, és én azt gondolom, hogy a Romániában élők – ideértve a románokat és a magyarokat – és a Magyarországon élők nyertesei lesznek a következő időszaknak, ami előttünk áll. Tehát ha nem rontják el a gazdaságpolitikát Brüsszelben, és most azért akarunk jó jelölteket odajuttatni, hogy ez ne következzen be, tehát ha nem rontják el a gazdaságpolitikát Brüsszelben, akkor Magyarország és Románia is szépen fog fejlődni a következő időszakban, föltéve persze, ha mi se rontjuk el Bukarestben, illetve Budapesten. De hát miért is rontanánk el? És a harmadik fontos változás pedig a bevándorlásnak a kérdése, mert ne felejtsük el, hogy mi azért határterülete vagyunk az európai kontinensnek, a muszlim világból érkező bevándorlók Romániát is és Magyarországot is érinthetik. Most azt kell mondanom, hogy a román hatóságok a határvédelem területén eddig jól teljesítettek, és sikerült megfékezni azt a veszélyt, amit a népvándorlás jelentene, és általában azt kell mondanom, hogy az ortodoxia világa nagyon egyértelműen és világosan foglal állást mindenfajta keresztény kultúrával szembeni mozgást illetően, és nagyon határozottan áll ki a keresztény Európa mellett. Ez jó Romániának, és jó Magyarországnak is. A hangunk szerintem erősödni fog. Tehát én összességében mind a románok, mind a romániai magyarok, mind a magyarországi magyarok számára egy ígéretes négy-öt esztendőre számítok.

Ugye, május 26-án európai parlamenti választások lesznek. Mi a tétje ennek a választásnak Magyarország számára, és mi a tétje Ön szerint itt az erdélyi magyarok számára?

Úgy döntöttünk, a románok is meg a magyarok is, hogy az Európai Unió részévé válunk. Azt hiszem, nem gondolja egyikünk sem azt, hogy az Európai Unió lenne az értelme az életünknek. Azt gondoljuk, hogy nekünk nemzeti céljaink vannak, a románoknak is és a magyaroknak is, és úgy gondoljuk, hogy a nemzeti céljainkat az Európai Unión belül jobban el tudjuk érni, mintha azon kívül maradtunk volna. De azért mindannyian, románok is és a magyarok is a saját életükben szeretnénk fejlődést látni, és ehhez jó eszköz lehet az Európai Unió. Ez szerintem is így van, de ehhez nagyobb befolyást kell szereznünk. A mostani választásnak az a célja vagy az az értelme és tétje, hogy a közép-európaiaknak, ideértve Romániát is megnő-e a súlya az európai döntéshozatalon belül? Képesek leszünk-e nagyobb súllyal képviselni a szempontjainkat a gazdaságban, a kultúrában, a tudományban, a kutatásokban, mint ahogy eddig tettük? Szerintem erre jó esélyünk van, de ahhoz, hogy ez így legyen, kellenek a saját választópolgárainktól érkező támogatások is. Tehát nem mindegy, hogy milyen részvétel lesz Romániában, milyen részvétel lesz Magyarországon. A Romániában élő magyar kisebbségnek különösképpen nem mindegy, hogy a magyarok milyen arányban mennek el itt, Romániában szavazni. Tehát én mindenkit, románt, magyart egyaránt arra szeretnék biztatni Romániában és Magyarországon is, hogy minél nagyobb számban jöjjenek el választani, mert ezzel tudnak súlyt adni a Közép-Európát képviselő állam- és kormányfőknek a brüsszeli vitákban.

Igen, ugye, Romániában a választások napján népszavazást is szerveznek, és nagyon nagy a lehetőség arra, hogy a román állampolgárok nagyon nagy számban részt vesznek ezen a választáson. Miért fontos Ön szerint, hogy mi, erdélyi magyarok is nagyon nagy számban vegyünk ezen részt?

Amikor olvastam a híreket arról, hogy lesz népszavazás, azt mondtam, hogy ügyes, a pesti ember erre csak ezt mondja, ravasz dolog ez. Ez egy jó eszköz arra, hogy a részvételt föl lehessen vinni. Tehát azt gondolom, hogy most Romániának komoly esélye van arra, hogy miután nemcsak az unióról, hanem egy belpolitikai ügyről is dönt, így a részvétel magasabb lesz, és így Romániának a súlya majd komolyabban jelenik meg az európai döntéshozatalban. Ez egy remek gondolat, ha innen nézem, szakmailag, ha szabad így fogalmaznom, a román politikusok részéről, hogy a részvételt föl fogják vinni. A kérdés az, hogy a magyarok, akik itt élnek, föl vannak-e erre készülve? Mert ez nekünk is jelent feladatot. Tehát a Romániában élő magyarok, ha azt akarják, hogy az ő hangjuknak az erőssége, az ő szavuknak a súlya ne csökkenjen, akkor legalább olyan arányban részt kell venniük az európai parlamenti választáson a magyaroknak, mint a románoknak. Egyébként a román–magyar arány a képviseletben meg fog változni. És ha azt akarjuk, hogy legyen képviselet, márpedig azt akarjuk, hogy az RMDSZ listáján szereplők kijussanak az Európai Parlamentbe, szerintem az RMDSZ jól dolgozott az elmúlt években, fontos lenne, hogy a képviselőik kijussanak, ha azt akarjuk, hogy ez be is következzen, akkor el kell mennünk, és támogatnunk kell őket. Úgyhogy én anélkül, hogy beleavatkoznék a román belpolitikába, arra szeretnék biztatni minden magyart, hogy vegyen részt a választáson, ez magyar szempontból is fontos, közép-európai szempontból is fontos, Magyarországnak is fontos. Jöjjön el, adja le a szavazatát, és támogassa a magyar jelölteket, hogy legyen hosszú-hosszú évtizedek után, több mint egy évszázad után ismét lehessen közös magyar képviselet az erdélyi magyaroknak meg a magyarországi magyaroknak egy helyén a világban, az Európai Parlamentben ismét lehessen közös hangja és közös képviselete. Történelmi lehetőség, ne engedjük el!

Köszönöm szépen.