Orbán Viktor Máltára utazott
2017. február 2.
Csütörtök este Máltára utazott Orbán Viktor miniszterelnök, aki a pénteki nem hivatalos EU-csúcstalálkozón vesz részt a földközi-tengeri szigetországban - közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI-vel.

Az egynapos máltai uniós csúcstalálkozó – amelynek vendéglátója Joseph Muscat máltai miniszterelnök, levezető elnöke pedig Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke – délelőtti munkaülésének témája a migráció lesz, amelyen a 28 uniós állam- és kormányfő a migráció külső dimenziójáról tart megbeszélést. A tanácskozás során várhatóan a Földközi-tenger középső térségében húzódó migrációs útvonalra és a líbiai konfliktus rendezésére helyezik a hangsúlyt.

A délutáni munkaülésen előkészítik az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó Római szerződés 60. évfordulója alkalmából március 25-én rendezendő megemlékezést. Ennek keretében megbeszélést folytatnak a Nagy-Britannia kilépése után 27 tagú Európai Unió jövőjéről.

Havasi Bertalan emlékeztetett: Orbán Viktor december elején tárgyalt Budapesten a máltai kormányfővel, akit biztosított arról, hogy Magyarország nagyra becsüli Málta soros uniós elnökséggel kapcsolatos törekvéseit, és jó partner lesz e hat hónap alatt, mindent megtesz, hogy megoldásokat, eredményeket találjon az EU keretein belül.