Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatója
2018. szeptember 11. Straßburg (Strasbourg)

Csak néhány mondat, mert a vita nyilvános volt, és Önök azt követhették. A vita alapvető karaktere mégiscsak az, hogy ez egy abszurd vita. Az egész helyzet abszurd. Magyarországon néhány hónappal, talán öt hónappal ezelőtt, áprilisban volt egy választás, a magyar emberek eldöntötték, hogy mi legyen, és a választási kampányban az összes kérdést, ideértve a CEU-t, a civil szervezeteket, minden fontos politikai kérdést, megvitattunk, és az emberek ezeket eldöntötték. És most arra vállalkozik az Európai Parlament, hogy a magyar emberek által meghozott döntést fölülírja, illetve arra kényszerítse a magyar kormányt, hogy az emberek döntése helyett azt hajtsa vége, amit itt ránk akarnak erőltetni. A második karaktere ennek a vitának az, hogy itt a legnehezebb mindig a türelem. Az egyik képviselő, talán brit képviselő mondta azt, hogy a kommunista komisszárok szoktak úgy beszélni az emberrel, mint ahogy itt néhányan beszélnek velünk vagy velem személyesen. És ezt alá tudom húzni: valóban a kommunista időkben beszéltek velünk úgy, mint ahogy itt néhányan, amit itt néhányan megengedtek maguknak. Ez a kioktatás, fenyegetőzés, kirekesztés a civilizált emberek világából, ez egy kommunista tempó, hiába nem a Szovjetunióban, hanem az Európai Parlamentben vagyunk.

A helyzetet Önök is ismerik, látják, hogy mi lojális tagjai vagyunk az Európai Néppártnak. Bajban vagyunk, az Európai Néppárt bajban van. Az elmúlt években elvesztettük a karakterünket, elhagytuk az alapító atyáknak a tanításait. Egy olyan európai pártcsalád lettünk, amelynek nincs karaktere, nincs saját akarata, állandóan óvatos, és méricskél, és gyakorlatilag úgy ugrálunk, ahogy a szocialisták meg a liberálisok fütyülnek. És egyetlen célja van az Európai Néppártnak, hogy jaj, csak meg ne vádoljanak bennünket az európai sajtóban, vagy az európai fórumokon. Ez baj. A Fidesz a maga részéről az Európai Néppárt lojális tagja, ott is akarunk maradni, és azért fogunk dolgozni, hogy meg tudjuk reformálni az Európai Néppártot, hogy visszataláljunk az alapítók és a Helmut Kohl által kijelölt útvonalra, értékekhez, irányokhoz, bátorsághoz és karakterhez, hogy a keresztény konzervatív megközelítésnek is legyen pártja az európai politikában, az ilyen gondolkodású embereknek is legyen képviselete Európában, mert ma nincs.

Azt is világossá tettem, mert sok spekulációt hallok a Salvinivel való találkozásom után, szeretném világossá tenni, hogy a határok megvédése nem pártkérdés. És számomra és Magyarország számára közömbös, hogy az a kormány, amelyik meg akarja védeni a határokat, tőlünk jobbra vagy balra áll. Egy dolog számít, hogy akarja megvédeni Európa határait, mert azok a mi közös határaink. És szeretném világossá tenni, hogy én minden kormánnyal, pártösszetételre való tekintettel nélkül mindig együtt fogok működni annak érdekében, hogy közösen meg tudjuk védeni az európai határokat. Ennyit érdemes belelátni az olasz kormány és a magyar kormány együttműködésébe.

Köszönöm szépen, hogy a figyelmükkel a vitát is megtisztelték, és most engem is megtiszteltek a figyelmükkel. Ha van kérdésük, szívesen állok a rendelkezésükre.