Orbán Viktor sajtónyilatkozata a Binali Yıldırımmel, a Török Köztársaság miniszterelnökével történt tárgyalást követően
2017. június 30. Ankara

Tisztelt Török Barátaink!

Jó érzés volt újra itt tárgyalni Ankarában. Négy éve jártam itt hivatalos állami tárgyaláson, és azóta sok minden történt Törökországban. Mégis, egy olyan ember, mint én, aki négyévente egyszer jön, mindig meglepődik azon a nagy fejlődésen, amit Önök négy esztendő alatt elértek, és ez egy idegennek szembeötlő. Úgyhogy szeretnék gratulálni, Miniszterelnök úr, ehhez a fejlődéshez, ami nyilvánvalóan a török emberek pozitív életszemléletéből fakad, és amit nekünk, magyaroknak is helyes átvennünk. Azt mondta a miniszterelnök úr, hogy van egyfajta szomszédságérzés a két nép kapcsolatában, és milyen igaz ez. Az ember úgy gondolja, hogy szinte benne vagyunk egymás életében, például török barátainknak mondom, hogy Budapesten az a szokás, hogy minden férfinak van saját fürdője, ahova eljár, egy közösségi fürdő, ahova tartozik. Annak a fürdőnek a falán, ahova én tartozom, az van kiírva, hogy ezt Musztafa pasa építtette az 1500-as években, a jó ég tudja, pontosan mikor, de persze miután a magyar egy büszke nép, az van oda írva egész pontosan, hogy ezt a fürdőt a mi ősi fürdőnk fölé emelte ez a bizonyos pasa. Úgyhogy a két nép szinte benne van egymás történelmében, és azt gondolom, hogy ezek az apró mindennapi élmények, ezek elkísérnek bennünket Budapesten. Én is otthon éreztem magam most itt, Önnél, Miniszterelnök úr, Ankarában, köszönöm szépen a lehetőséget, hogy itt lehetünk.

Most persze túl a jó érzésen, ami fontos a diplomáciában, de mégse ez volna a lényege, hanem komoly és férfias dolgokról van szó, megerősítettem a miniszterelnök úr számára, hogy Magyarország Törökországot a NATO megbecsült tagjának látja. Meghatározó tényezőt látunk Törökországban, és úgy gondoljuk, hogy Törökország kulcsfontosságú szövetségese Európának. A modern kor két nagy bajával szemben nem tudunk sikeresen föllépni Törökország nélkül, ehhez Önök elengedhetetlenek. Az egyik a terrorizmus elleni küzdelem, a másik a nemzetközi migráció kezelése. Megköszöntem Törökországnak és megköszöntem a miniszterelnök úrnak Törökország erőfeszítéseit, amelyet e két tárgyban tett, és kifejeztem a magyarok tiszteletét mindazért, amit Önök ebben az ügyben tettek, és ezzel megvédték Magyarországot, de nemcsak Magyarországot, hanem ezzel védik az egész Európai Uniót is. Ezzel jó volna, ha mindenki tisztában lenne Európában. Mi úgy tekintünk Önökre, mint akik bennünket is védenek. Ebből fakadóan nekünk az az érdekünk, hogy Törökország egy stabil és erős ország legyen, egyértelmű és világos vezetéssel, amely képes érvényt szerezni az akaratának, és ez magyar és európai érdek is, ezért azokat az alkotmányos változásokat, amelyeket Önök bevezettek, mi üdvözöljük, bár hozzáteszem, hogy egyébként semmi közünk hozzá, mert ez török belügy. De mi úgy gondoljuk, hogy ezek a változások, az alkotmányos változások növelik Törökország képességét, hogy meg tudja védeni Európát, és így segítségére tudjon lenni Magyarországnak is. Sok sikert kívánunk a folyamat végigviteléhez, és szívből köszöntjük és üdvözöljük Erdoǧan elnök urat is.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A nemzetközi fórumokon együttműködünk Törökországgal. Itt nem arról van szó mindösszesen, hogy kiállunk Törökország mellett. Ezt mi természetesnek tekintjük. A magyar filozófia úgy hangzik, hogy egyszer neked, egyszer nekem, de itt többről van szó. Itt arról van szó, hogy mi Törökországgal közösen lépünk föl a kettős mérce időnként megmutatkozó példáival szemben. Nem fogadjuk el, hogy egyes országokra más mércék vonatkozzanak, mint más országokra. Minden ügyben fair eljárást és az azonos mércét követelünk magunknak, és ebben Törökország és Magyarország a nemzetközi fórumokon jó partner.

Szeretném fölhívni a török sajtó figyelmét arra, hogy július 1-jétől az úgynevezett V4-ek közép-európai tömörülése, Lengyelország, Szlovákia, Csehország és Magyarország munkáját a magyar elnökség fogja koordinálni, ezért nekem ma az is dolgom volt itt, hogy ne csak Magyarország érdekében emeljek szót, hanem hogy fölhívjam a török barátaink figyelmét Közép-Európára, a többi országban rejlő lehetőségekre is. Kétségkívül Magyarország áll legközelebb a szívünkhöz, de a másik három ország is nagyszerű ország nagyszerű teljesítményekkel és komoly potenciállal, amelynek kihasználását ajánljuk a török barátainknak.

Említette a miniszterelnök úr a kulturális emlékek fontosságát. Ebben persze benne van az ősök tisztelete is, de van itt még egy dolog, kedves Török barátaink, ez pedig az, hogy a barátság is a történelmi emlékezet talaján sarjad ki leggyorsabban, és ha azt akarjuk, hogy a mostani fiatal nemzedék is közel érezze magát egymáshoz, a közös kulturális emlékek ápolása a legjobb út. Meg is állapodtunk ezért néhány nagy jelentőségű kulturális beruházásban és oktatási kérdésben is. Szeretnénk közös egyetemet, és szeretnénk közös, kétnyelvű gimnáziumot is létrehozni Magyarországon. Nagy fába vágtuk a fejszénket. A kezdeményezés a miniszterelnök úrtól jött, én ezt örömmel fogadtam, és hogyha elég gyorsan dolgoznak a minisztereink, akkor mind az egyetemből, mind pedig a közös gimnáziumból még a mi életünkben lehet is valami.

Ami a gazdasági kapcsolatokat illeti, tisztelt Hölgyeim és Uraim, Erdoǧan elnök úr egy nagyon világos feladatot szabott meg a számunkra, amikor Magyarországon járt 2012-ben. Egy üzleti fórumon jelentette be, hogy az az elvárása, hogy a török–magyar kereskedelmi kapcsolatok 5 milliárd dollárra növekedjenek. A kereskedelmi kapcsolatok javultak, a számok növekedtek, de ezt még nem értük el. Szeretném jelezni, hogy ennek az évnek az első négy hónapjában 17 százalékkal nőtt a két ország közötti kereskedelem, ez pedig azt jelenti, hogy el fogja érni hamarosan az 1 milliárd dollárt. Ami azt jelenti, hogy ebben az évben már átléphetjük a 3 milliárd dolláros határt, de ez messze van attól, amit az elnök úr 5 milliárdban szabott meg a számunkra. Tehát még itt sok tennivalónk lesz. Ezért is hoztunk magunkkal egy nagy üzleti delegációt, akik a török üzletemberekkel megpróbálják a lehetőségeket kihasználni.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Szeretném itt is elmondani, hogy viszonzásul a kedves vendéglátásért és a két ország közötti barátságért és stratégiai szövetségért ki fogjuk tüntetni az Önök egyik vezető kulturális szakemberét, aki sokat tett a két ország közötti kulturális kapcsolatokért. És annak érdekében, hogy ez a barátság tovább erősödjön, hivatalos állami látogatásra hívtam meg az Önök miniszterelnökét, és remélem, hogy hamarosan ennek eleget is tud tenni. Soha rosszabb tárgyalásokat ne folytasson a magyar diplomácia annál, mint amilyen tárgyalásokat most itt folytattunk. Úgy érzem, hogy a török–magyar kapcsolatok előtt szép távlatok bontakoznak ki, és ha nem veszítjük el a lendületünket, akkor közösen nagy dolgokat is létrehozhatunk a jövőben.

Köszönöm szépen mindannyiunk nevében, hogy itt lehettünk!