Orbán Viktor sajtónyilatkozata Eduard Hegerrel, Szlovákia miniszterelnökével folytatott tárgyalását követően
2021. június 29. Budapest

Jó napot kívánok, tisztelt Hölgyeim és Uraim!

És a munkánk még nem ért véget, mert egy munkaebéddel folytatjuk. Nagy tisztelettel köszöntöm Szlovákia miniszterelnökét! Megtiszteltetés a számunkra mindig, hogyha Pozsonyból érkezik hozzánk hivatalos magas rangú vezető, különösen, ha egy olyan fontos országról van szó, mint amilyen fontos ország számunkra Szlovákia. A harmadik legfontosabb kereskedelmi partnerünkről beszélünk. Németország és Ausztria után a harmadik legnagyobb kereskedelmi partnerünk Szlovákia tízmilliárd eurót meghaladó forgalommal, és ebben az évben a növekedés már meghaladta a 9 százalékot. Örülünk annak, hogy szlovák befektetők is megjelentek Magyarországon, és így a gazdasági mozgás kölcsönössé vált, még a nehéz 2020-as évben is fogadhattunk befektetőket Szlovákiából, és ez nagyszerű hír.

Megvontuk az együttműködésünk elmúlt tíz évének mérlegét. Kellő szerénységgel, de azt kell mondanunk, hogy soha nem voltak olyan jók még a kapcsolataink, mint most. Ehhez persze az kell, hogy két, jó hangulatúnak és magát sikeresnek tekintő ország találkozzon. És ha Önök megnézik Szlovákia teljesítményét az elmúlt tíz évben, az egy fantasztikus sikertörténet a gazdasági növekedést tekintve, az infrastrukturális beruházásokat, általában a gazdaság minden mutatóját. És vannak közös sikertörténeteink is a saját sikereink mellett. A nyugat-balkáni bővítés ügyében egy hangszeren játszunk, a migráció kérdését ugyanúgy ítéljük meg, és a visegrádi együttműködés is mindkét ország számára fontos. Holnap találkozunk Katowicében, megpróbál Magyarország a lehető legjobb koordinátora lenni a négy ország együttműködésének. A komáromi hidat már átadtuk. A Miskolcot Kassával összekötő autópálya hamarosan elkészül. Jövő héten egy új Ipoly-híd alapkövét tesszük le. 2023-ig hat újabb határátkelési pont jön létre. Május óta üzemelnek a két országot összekötő villamosenergia-hálózat elemei, és a gázvezetékeink is össze vannak kötve egymással, és ennek az interkonnektornak a kapacitásbővítésén dolgozunk. A nagy terv, hogy a két ország két fővárosát gyorsvasút kösse össze, úgyhogy egy gyorsvasúttal el tudjunk jutni ne csak a két fővárosból a másikba, hanem el tudjunk Prágába és Varsóba is menni. Tehát a gazdasági együttműködés lehetőségei nagy potenciált mutatnak.

Beszéltünk a nemzeti közösségeinkről is. Megerősítettem, hogy a Magyarországon élő szlovákok minden támogatást meg fognak kapni, ami a kulturális, oktatási és politikai identitásukhoz szükséges. A budapesti szlovák kulturális központ kialakításához is nagy összegekkel fogunk hozzájárulni. És kértem a miniszterelnök urat, hogy miután ez egy érzékeny kérdés, ha bármilyen nehézséget, bajt lát a Magyarországon élő szlovákok tekintetében, akkor közvetlenül tárgyaljuk meg ezeket a kérdéseket, és köszönöm az ő nagyvonalúságát, hogy hasonló nyitottságot mutat a Szlovákiában élő magyarok ügyében. Úgyhogy reméljük, hogy ezek a szlovák és magyar népcsoportok nem elválasztó, hanem összekötő kapocsai lesznek a két nemzetnek.

Most már csak egy kis szerencse kell, és akkor a gazdasági újraindításnál is olyat mutatunk a világnak, amit ma még kevesen gondolnak. Persze most még az oltás a fontos, hiszen a járvány csak azoknak a számára ért véget, akik beoltották magukat. Magyarországon sajnos sokan nem oltják be magukat, és ők továbbra is ki vannak téve a kockázatnak, de most már az egészségügy mellett a gazdaság kérdéseivel is tudunk foglalkozni, és abban reménykedünk, hogy mind a két ország gazdasági újraindítása úgy sikerül, hogy ismét lesz egy újabb közös sikertörténetünk.

Köszönöm szépen a figyelmüket!