Orbán Viktor sajtónyilatkozata Li Köcsianggal, a Kínai Népköztársaság miniszterelnökével történt tárgyalását követően
2017. november 28. Budapest

Jó napot kívánok! Tisztelettel köszöntöm Önöket. Két nehéz napon vagyunk túl. Ha jól számoltam, akkor a kilencvenes rendszerváltás óta Budapesten megrendezett nemzetközi találkozók sorában ez a negyedik-ötödik legnagyobb volt, ami komoly kihívások elé állított bennünket logisztikailag. Tizenhat miniszterelnököt és Kína miniszterelnökét láttuk vendégül. Mindenkinek szeretnék köszönetet mondani, aki részt vett a találkozók megszervezésében. Külön köszönöm a budapestiek türelmét és megértését, Magyarország számára ez fontos két nap volt.

A mai napon kerültek sorra a kétoldalú tárgyalások. Ha röviden akarom értékelni, akkor azt kell mondanom, hogy példátlanul sikeres tárgyalások vannak mögöttünk. Az eddig kialakított kínai–magyar együttműködést minden tekintetben sikerült megerősíteni. A korábban elhatározott közös projekteket sikerült a megvalósítás döntő pontjain átsegíteni, és megindítottuk a tárgyalásokat az előttünk álló évek Kínai Népköztársaság és Magyarország közötti együttműködéséről is, úgyhogy távlatok is vannak előttünk. Új dolgokról is megállapodtunk, és a következő időszakban dolgozni fogunk ezek végrehajtásán.

Hogy a magyar közvélemény is pontosan értse a mai tárgyalások jelentőségét, fontos elmondani, hogy Kína a következő években is és az idén is mintegy 6 és 7 százalék közötti növekedést fog elérni. Ez önmagában is magas szám, de képzeljék el ezt a kínai gazdaság volumenében. Ez egy hatalmas méretű növekedést jelent. Ez pedig azt jelenti, hogy a Kínai Népköztársaságnak óriási importra lesz szüksége; árukra, amiket be tud szállítani ebbe a hatalmas növekedésbe, és közben óriási termelési kapacitásai jönnek létre, és kínai vállalatok be fognak ruházni a világon számos helyen.

A világban ma verseny folyik azért, hogy ki tud jobban együttműködni Kínával, hogyan tudnak részt venni ebben a hatalmas kínai növekedésben a világ különböző országai. Ez Magyarország számára is egy komoly lehetőség, de egyben éles versenyben is kell helytállnunk. Szeretném világossá tenni, hogy minden európai ország benevezett ebbe a versenybe, a különbség csak az, hogy van, aki erről beszél, és úgy csinálja, van, aki nem beszél, de csinálja; de minden európai ország szeretne részt venni ebben a hatalmas nagy kínai fejlődésben. Magyarország startpozíciói jók, a közép-európai térségben a mi versenypozícióink kínai összefüggésben kifejezetten erősek. Kínába a legtöbb export innen megy, Magyarországról, a közép-európai térség országai közül a legtöbb árut mi szállítjuk oda, és ide érkezik a legtöbb kínai beruházás. Van egy versenyképes gazdasági szabályozó és adókörnyezetünk. Ideológiák helyett a józan észre alapozzuk a politikánkat. Van egy kölcsönös tisztelet Kína és Magyarország között, és nekünk, magyaroknak van egy jó földrajzi elhelyezkedésünk. Gondoljanak arra, hogy csak a 2016-os évben 2 milliárd 250 millió dollárnyi exportot, vagyis árut szállítottunk Kínába. Az idei év még magasabb lesz. Ez azt jelenti – a magyar közönségnek mondom –, hogy mintegy 600 milliárd forintnyi árut vittünk ki, és az érte kapott pénz pedig beérkezett a magyar gazdaságba, ami itt van, és dolgozik. Ez magyar léptékkel mérve rendkívül fontos.

A megállapodások közül néhány konkrétat is szeretnék megemlíteni. A mezőgazdasági miniszterünk az előbb aláírt egy olyan megállapodást, amellyel lehetővé válik, hogy kukoricát és mézet is szállíthassunk, exportálhassunk Kínába. Ez jó hír a gazdáknak. Az előbb aláírtunk egy megállapodást a magyar Eximbank részéről. 500 millió dolláros hitelkerethez jut a magyar Eximbank, amit kihelyezhet a magyar gazdaságba. Ez jó hír minden magyar kis- és középvállalkozónak. 217 millió dolláros beruházási hitelt kapott a BorsodChem. Ez jó hír Kazincbarcikának. Egy 20 millió dolláros fejlesztés lehetősége nyílott meg a Magyarországon működő kínai elektromos buszgyár esetében, amely Komáromban van. Ez jó hír a komáromiaknak. Több magán megállapodás is született. Ezek közül csak azt emelem ki, hogy jó hír a sárváriaknak, hogy egy nagy termálprojekt valósul meg Sárvárról Csungkingban. És jó hír a szegedieknek, hogy a tegnapi napon 40 millió dollár értékben sikerült árut eladniuk, alapvetően paplant és textíliát. És a sort még hosszan folytathatnám. Ez jól mutatja, hogy mennyire fontos volt a mögöttünk hagyott nap.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Egyetértettünk a Kínai Népköztársaság miniszterelnökével, hogy ebben a térségben óriási fejlődési potenciál van. Itt olyan fejlesztéseket lehet végrehajtani, amelyek egy 4 százaléknál is nagyobb gazdasági növekedést eredményeznek. És számos olyan beruházást kellene végrehajtanunk, amelyhez elegendő tőke sem a magyar gazdaságban, sem az Európai Unióban nincs már, ezért is finanszírozzuk például a Budapest–Belgrád vasútvonalat kínai közreműködéssel. És van még számos ilyen projekt, amelyet kínai közreműködéssel tudunk a jövőben megvalósítani, és amely projektek rendkívül fontosak a Magyarországon és a környező országokban élő emberek számára.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Szeretném megköszönni Magyarország nevében az elmúlt két nap értékes tárgyalásait.