Orbán Viktor sajtónyilatkozata Manfred Weberrel, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának elnökével tartott megbeszélést követően
2018. március 20. Budapest

A frakcióvezető úr először is Bajorországból érkezett, ami, ugye, Németországot is jelenti. Németországban nemrégen alakult új kormány. Nekünk fontos, hogy a németekkel és azon belül pedig a bajorokkal kitüntetetten jó kapcsolatunk legyen. És kétségkívül Weber elnök úrnak az európai pozíciója a legerősebb, de azért ő a CSU-hoz tartozik, és a CSU-hoz kapcsolódó politikánknak is egy fontos szereplője. Hálásak vagyunk neki, hogy az elmúlt időszakban is mindig segítette a magyar kormányzó pártok és a CSU kapcsolatát. Sosem titkoltuk el, hogy a bajorokat mi példaképnek is tekintjük. Mi is szeretnénk egy olyan erős és gazdag országot, mint amilyen Bajorország. Ez látszólag most még messze van, de ezt a célt nem adjuk föl. Mi sokat tanultunk a bajoroknak a sikereiből meg a hibáiból is, és ezért egy nyitott, baráti viszonyt ápolunk a mindenkori bajor politikai vezetéssel, és meggyőződésem, hogy továbbra is a bajor–magyar kapcsolatok Európának egy értékes kapcsolat marad majd. Külön gratuláltam az elnök úrnak ahhoz, hogy a CSU-nak az elnöke, volt elnöke, Seehofer úr belügyminiszter lett a berlini kormányban. Ez reményekre jogosít bennünket. A bajorok mindig is egy fair népként éltek a magyaroknak az emlékezetében, úgyhogy mi arra számítunk, hogy a bajor belügyminiszter a német kormányban mindig meg fogja adni azt a tisztelet és elismerést Magyarországnak, amit megérdemlünk. Ennek a jelét már látjuk is, és ezért a bajor–magyar kapcsolatok most a német–magyar kapcsolatok javulásához is sokat hozzátehetnek majd.

Ami az európai kérdéseket illeti, most itt, a magyar helyzetben kicsit mulatságosan hangzik, ha arról beszélünk, hogy a 2019-es európai választásokon mi lesz, mert bennünket a 2018. áprilisi magyar választások érdekelnek elsősorban, de a kormányzati felelősség időnként rákényszerít bennünket, hogy túltekintsünk a saját mandátumunk idején is. Ezért ma eszmét kellett cserélnünk a soron következő európai választásról is. A soron következő európai választásokon a Fidesz az Európai Néppárt csapatával indul együtt, mi az Európai Néppárthoz tartozunk. Büszkék vagyunk erre, és úgy tekintünk magunkra, mint egy erős pártjára az Európai Néppártnak. Igaz, hogy az Európai Néppártnak nem a fősodrához tartozunk, hanem inkább a jobboldalához, ahogy viccesen megjegyeztük: mi vagyunk az Európai Néppárt CSU-ja, tehát mi vagyunk a hagyományos kereszténydemokrata értékeket képviselőcsoport egyik meghatározó pártja az Európai Néppárton belül, de egy nagy tábor az Európai Néppárt, ott helye van a magunkfajta, kereszténydemokrata, tradicionális kereszténydemokrata pártoknak is. Ezért együtt is indulunk a választáson, és mi abban vagyunk érdekeltek, hogy ezt meg is nyerjük. A 2019-es európai parlamenti választást szeretnénk megnyerni, és továbbra is szeretnénk viselni a felelősséget Európa jövőjének alakításáért.

Tartalmilag két fontos dolgot mondtam az elnök úrnak. Az első dolog, hogy szerintünk Európa megtelt. Beszélhetünk migránspolitikáról meg bevándorláspolitikáról, sok mindenről beszélhetünk, ez fontos és izgalmas kérdés, de szerintem le kell szögeznünk azt, amikor európai szinten beszélünk a migrációról, hogy Európa megtelt. Ebből pedig az következik, hogy Európa határait meg kell védeni. Mind Magyarországnak, mind Bajorországnak, mind Németországnak, mind az egész európai kontinensnek arra van szüksége, hogy a határokat meg tudjuk és meg akarjuk védeni. Ezért mi csak egy olyan új migránsszabályozáshoz tudunk hozzájárulni európai szinten, amely garantálja a határok védelmét. Ennek a jegyében nyújtotta be Magyarország a javaslatait az új, európai migráns-bevándorlásszabályozást célul kitűző törvényhez, amely ma szerintünk inkább elosztásközpontú. Nekünk nem a migránsok elosztásával kell foglalkoznunk, kötelező kvóta szóba sem jöhet, hanem nekünk azzal kell foglalkoznunk, hogy ne tudjanak bejutni ma Magyarország és az Európai Unió területére illegális migránsok. Ezért mondom azt, hogy Európa megtelt, és a határokat meg kell védeni. Ez a kiindulópontja a magyar tárgyalási pozíciónak. Én úgy látom, Európában ez az álláspont egyre több támogatót tud magáénak. Ez történt ma délután.

Köszönöm szépen a figyelmüket!