Orbán Viktor sajtónyilatkozata Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel történt tárgyalását követően
2018. október 8., Budapest

Jó napot kívánok, tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A nyilvánosság előtt is szeretném tisztelettel köszönteni Törökország elnökét, aki megtisztelt bennünket azzal, hogy ellátogatott Budapestre. Nemcsak a közös NATO-tagság okán fönnálló szövetség miatt fontos számunkra ez a látogatás, habár kétségkívül a legfontosabb mégiscsak az a tény, hogy egymás szövetségesei vagyunk a NATO-n keresztül, de azért is fontos, mert a magyar külpolitikának van egy hagyományos tájékozódási koordináta-rendszere. A magyar külpolitikának három fővárosra kell mindig nagyon figyelnie: ez Sztambul, amit ma Ankarának neveznek, Moszkva és Berlin. Ez az a három nagyhatalom és nagy ország, amelynek a vonzáskörzetében éli Magyarország az életét sok száz év óta. Ezért fontos számunkra, hogy Ankarával, Törökországgal mindig kiegyensúlyozott, rendezett és pozitív legyen Magyarország kapcsolata. Minden kiemelt partnerünkkel, így Törökországgal is rendszeres az évenkénti találkozó, ahol áttekintjük a két ország közötti kapcsolatok helyzetét. A két ország kapcsolata a tisztelet alapján nyugszik, sőt a mi oldalunkról még ennél többről is szó van, hiszen a helyzet úgy fest, hogy Magyarország biztonsága közvetlen összefüggésben van Törökország stabilitásával. A stabil török kormányzat, a stabil Törökország az előföltétele annak, hogy a migráció szárazföldi útvonalán ne fenyegesse Magyarországot semmilyen veszély. Szeretnénk világosan kimondani, hogy az egyik legerősebb magyar nemzeti érdek az, hogy Törökország mindig olyan stabil és erős legyen, hogy képes legyen a térségben békét teremteni, illetve a térségből Európa felé igyekvő illegális migrációt megfékezni. Elismerésünket fejezzük ki Törökországnak azért is, mert befogadó országként a szomszédjaiból hozzá menekülők közül több milliót is befogad és gondoskodik az ellátásukról. Azért is kifejeztem Magyarország köszönetét Erdoğan elnök úrnak, mert Törökország maradéktalanul betartja az Európai Unióval kötött megállapodást, amely szintén előföltétele Európa biztonságának.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Holnap lesz alkalmunk, hogy a török–magyar kulturális kapcsolatokról megfelelő helyszínen is szóljunk. Lesz egy gazdasági fórumunk is. Ha megengedik, ezért most a mondandómat a tárgyalásainkból kiemelve, a legfontosabb pontokat alapvetően a politikai együttműködésre szeretném helyezni. Külön beszéltünk a terrorizmus elleni küzdelemről, amely mindkét ország számára fontos. Törökország egy nehezebb helyen terül el, mint Magyarország. A terrorfenyegetettség arrafelé nagyobb, ezért Törökországnak is alapvető érdeke, hogy a terror elleni küzdelemben Magyarország együttműködjön Törökországgal. Ennek a részletkérdéseiről ma hosszan beszéltünk.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Beszéltünk a katonai együttműködés kérdéséről is, hiszen NATO-szövetségesek vagyunk. A két ország közötti katonai együttműködésnek a szintje eddig alacsony volt, ezen most változtatni fogunk, és egy erőteljes hadiipari együttműködést szándékozunk kialakítani. A török vendégeinknek mondom, a magyarok úgyis tudják, hogy az elmúlt évek, évtizedek gazdasági nehézségei miatt a magyar hadsereg fejlesztésére sem erő, sem pénz nem maradt. Ezt a hiányt most pótoljuk be, és Magyarországnak célja egy modern, ütőképes, nemzeti hadsereg fölépítése, és ebben számítunk a Törökországgal való együttműködésre, katonai, szakmai és fegyverzeti együttműködésre is. Ennek a részletkérdéseiről is hosszan tárgyaltunk ma. Külön fejezetet foglalt el a mai megbeszéléseken a gazdasági együttműködés kérdése. Most a magyaroknak mondom, mert a törökök nélkülünk is tudják, hogy a török gazdaság az egyik legnagyobb gazdaság a világon. Nemcsak a népessége hatalmas Törökországnak, hanem a gazdasági ereje és potenciálja is, és ismerjük Erdoğan elnök úrnak a célkitűzéseit, amelyet úgy fogalmazott meg, hogy a világ tíz legnagyobb gazdasága közé szeretné kormányozni Törökországot. Ez egy olyan szándék és tény, amelyet a magyar gazdaságpolitika sem hagyhat figyelmen kívül, az ebben rejlő lehetőségeket szeretnénk kihasználni. Elnök úr, emlékeim szerint talán 2012-ben vagy 2013-ban itt, Budapesten mi tettünk egy nyilvános vállalást, ami arról szólt, hogy a két ország kereskedelmi forgalmát ötmilliárd dollárra fogjuk emelni. Emelni emeltük, de az ötmilliárdot még nem értük el, tehát joggal lehetünk elégedetlenek. Bár a 2017-es számok több mint meggyőzőek, hiszen 2017-ben kereskedelmi rekordot értünk el hárommilliárd dollárnyi kapacitással, és 2018 első félévéről azt tudtam mondani Elnök úrnak, hogy egy 19 százalékos növekedés történt ismét. Az ötmilliárdos közös célkitűzésünk ma már egyáltalán nem tűnik irreálisnak. Tájékoztattam az elnök urat arról, hogy az Eximbank nyitott a magyar–török gazdasági együttműködés céljára egy 420 millió dolláros hitelkeretet. Beszéltünk a Magyarországon működő török beruházásokról, kértem Elnök urat, hogy támogassa és bátorítsa a török befektetőket. És beszéltünk a magyar gazdaság előtt álló lehetőségekről Törökországban, ahol elsősorban a mezőgazdaság és a közismerten világszínvonalú magyar vízügytechnológiai kérdések és vállalati tevékenység előtt szerettem volna a mai megbeszéléseken teret nyitni.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Azt kell mondanom, hogy egy sikeres tárgyaláson vagyunk túl. A kiindulópont nem volt rossz, hiszen a török–magyar kapcsolatok bárhonnan is nézzük, sikeresek, de a mi tervünk az volt, hogy tegyük őket kiemelkedően sikeressé, és ennek teremtsük meg a gazdasági föltételeit. Én úgy látom, hogy a ma létrejött megállapodások, illetve a ma tisztázott szándékegybeesések lehetővé teszik, hogy Magyarország abban a fejlődésben, amelyet a török gazdaság mutat, részt tudjon venni, és Magyarország tőkeberuházásokhoz tud jutni a jövőben Törökország irányából, és a stratégiai ágazatokban, úgymint az energetika és a hadiipari együttműködés pedig ki tudunk alakítani olyan együttműködéseket, amik eddig hiányoztak a két ország kapcsolatának palettájáról. Megköszönöm Elnök úrnak az őszinte, nyílt és baráti megbeszélést, amit a magam részéről igyekeztem viszonozni. A tárgyalások után azt mondhatom, hogy a legjobb reményekkel tekintek a török–magyar kapcsolatok elé.

Köszönöm szépen a figyelmüket!