Tatabánya az ország első tíz városa közé tartozik
2016. március 22.
Tatabánya az ország első tíz városa közé tartozik, ami nagy dolog, mert a szocialista nagyipar tönkremenetelével a város is megroppant - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Tatabányai Közösségi Televízió kedd esti műsorának nyilatkozva azután, hogy Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) polgármesterrel megállapodást írt alá a Modern városok programban megvalósuló helyi fejlesztésekről.

Orbán Viktor a műsorban elmondta, a tatabányai fejlesztések vezérlő elve a gazdaságélénkítés. Ennek keretében a kormány vállalja az ipari park 140 hektáros bővítésnek költségeit. Szintén a gazdaságélénkítést szolgálja a képzés fejlesztése. A kormánnyal kötött megállapodásban szerepel az Árpád Gimnázium reálgimnáziummá alakítása, az Óbudai Egyetemmel közös felsőfokú műszaki képzés indítása, egy szakképzési centrum létrehozása és a megyei könyvtár fejlesztése – sorolta a miniszterelnök.

Orbán Viktor “szégyenletes állapotú”-nak nevezte a vasútállomást. “Oda egy modern pályaudvart kell építeni, mely a kapuja ennek a városnak” – fogalmazott, majd hozzátette, hogy a vasúti felüljáró korszerűsítésével és egy aluljáró megépítésével a közlekedési fejlesztések összege elérheti a tíz milliárd forintot. A miniszterelnök kifejtette, több kérdésben a várossal közös munkacsoportot állítanak fel, az egyes fejlesztések koncepciójának kidolgozására, a források és a finanszírozás pontosítására.

Az eldöntendő kérdések között sorolta fel a Szent Borbála Kórház fejlesztésnek befejezését, az állami kézben lévő Bányakórház épületének sorsát és a Bánhidai Erőmű területének, illetve hűtőtavának turisztikai hasznosítását.

Orbán Viktor szólt arról, hogy az önkormányzat negyven buszt szeretne vásárolni a közlekedés fejlesztéséhez, azonban a kormány azt kérte, hogy ne a buszokról tárgyaljanak, hanem a város teljes tömegközlekedésének rendszerét nézzék át.

A kormány célkitűzése, hogy a ciklus végéig minden megyei jogú városban legyen egy 50 méteres fedett uszoda, ez Tatabányán is megvalósul – ismertette a kormányfő. Hozzátette, a kézilabda számára tervezik egy csarnok építését. Azt a tatabányaiaknak kell eldönteni egy konzultáción, hogy a nemzetközi méretű vagy kisebb létesítmény legyen-e?

“Az ország kezd egy kicsit jobb bőrben lenni. Részben, mert Brüsszelből is járnak források, részben a magyar adófizetők is befizetik az adóikat, tehát lehet abban gondolkodni, hogy melyik nagyobb városunknak milyen legyen a jövője” – jelentette ki Orbán Viktor, majd elmondta a 23 megyei jogú város mellett eljut majd a középvárosokhoz, illetve a megyei közgyűlésekhez is, mert a falvakat azokon keresztül lehet elérni.