A kormány elismeri és támogatja azokat, akik külföldön vállalnak munkát
2016. február 22.
Az ellenzék rendszeresen megtámadja és negatív színben tünteti fel azokat a magyarokat, akik külföldön vállalnak munkát - mondta viszonválaszában a kormányfő az Országgyűlésben 2016. február 22-én.

Orbán Viktor – miután napirend előtt beszámolt a múlt heti uniós csúcstalálkozóról, majd meghallgatta a frakcióvezetők reakcióját – visszautasította a külföldi munkavállalásra vonatkozó kritikákat, rámutatva: különböző emberek különböző okokból döntenek így és ebbéli jogukat nem helyes elvitatni.

Azt kellene inkább mondani – folytatta, hogy „nagyra becsüljük őket, hogy van bennük bátorság, elszántság meg kraft”. Megjegyezte: az érintettek lassan több mint 2 milliárd euró értékben hazaküldik jövedelmük tekintélyes részét. A kormány elismeréssel adózik azoknak, akik kockázatot vállalva Magyarországon kívül is megpróbálnak tenni családjuk boldogulása érdekében – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Fotó: Árvai Károly/Miniszterelnöki Kabinetiroda
Fotó: Árvai Károly/Miniszterelnöki Kabinetiroda

Orbán Viktor megköszönte a KDNP és a Fidesz támogató hozzászólásait, az MSZP-nek viszont azt javasolta, hogy a brit népszavazás témakörében egyeztessen az európai szocialistákkal is, akik majd elmondják, hogyan kell értelmezni a megállapodást. „Ők nem lesznek ilyen udvariasak a tárgyi tévedésekkel szemben, mint ahogy mi vagyunk” – mondta Tóbiás Józsefnek címezve.

A bevándorlást érintő MSZP-s felvetésekre Orbán Viktor úgy reagált: ha a szocialisták lettek volna kormányon az elmúlt másfél évben, akkor ma több százezer beazonosítatlan, ismeretlen, közvetlen veszélyt jelentő idegen tartózkodna Magyarországon. „Ha a szocialisták politikáját fogadta volna meg a magyar kormányzat, akkor Magyarország ugyanolyan mértékig lenne kitéve a terrorveszélynek, mint ahogy Párizs ki volt téve és Magyarországon a nők ugyanúgy ki lennének téve a veszélynek, mint Köln városában voltak szilveszter éjszakáján” – hangoztatta Orbán Viktor.

Az EU-n belüli szakadást komoly kérdésnek ítélte és azt kérte Tóbiás Józseftől, hogy beszéljen a francia szocialistákkal erről, mert ők az első képviselői ennek a koncepciónak.

Fotó: Árvai Károly/Miniszterelnöki Kabinetiroda
Fotó: Árvai Károly/Miniszterelnöki Kabinetiroda

A kormányfő az LMP-s Schiffer Andrásnak azt felelte: a „politikai diszlexiával” nem tud mit kezdeni, a zárónyilatkozatot el kell olvasni, s ha azt valaki nem tudja értelmezni, akkor azon nem tud segíteni.

„Mielőtt a tudással arányban nem álló bátorsággal nyilatkoznak erről”, próbálják megérteni, mi van oda leírva – javasolta, kifejtve: világosan rögzítették a szövegekben, hogy Szlovákia és Magyarország folyamatosan ellenzi a 160 ezres kvótát. Ezt Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista elnöke is megerősítette nyilatkozatában – hívta fel a figyelmet.

A miniszterelnök kitért arra, hogy a szabadkereskedelmi egyezményről lesz mód szavazni a parlamentben, az alapszerződés módosítását pedig időszerűnek tartja, de ezt Magyarország egyedül nem tudja elérni.

Fotó: Árvai Károly/Miniszterelnöki Kabinetiroda
Fotó: Árvai Károly/Miniszterelnöki Kabinetiroda

Orbán Viktor a jobbikos Vona Gábor felvetéseire reagálva közölte: a megállapodással értékelése szerint távolabb került az Európai Egyesült Államok koncepciója, ugyanakkor az új migrációs szabályozás közelebb hozza azt. Elvi okunk is van arra, hogy ne támogassuk, túl azon, hogy konkrétan káros lenne Magyarország számára – emelte ki.

Kitért arra is, hogy a külföldön élő magyarok választójogát nem éri sérelem, ők a pontosan lefektetett szabályok szerint élhetnek szavazati jogukkal.

A határvédelemre vonatkozóan a miniszterelnök azt mondta: voltak olyan javaslataik és döntéseik, amelyeket a Jobbik támogatott – s ezt köszönik -, ugyanakkor voltak olyan javaslatok – különösen a hadsereg bevetése -, amit a Jobbik nem támogatott. Jelezte: ezt sajnálatosnak tartják és arra kérik az ellenzéki pártot, vizsgálja felül az álláspontját.