Biztos Kezdet Gyerekház nyílt Olaszliszkán
2018. november 22.
A 2001-ben megnyitott, és Tanoda programot is működtető Olaszliszkai Szociális és Fejlesztő Központ most Biztos Kezdet Gyerekházzal bővült, ami a 0-3 éves gyermekek támogatására, a korai fejlesztésére fókuszál.

Hiánypótló intézménnyel gyarapodott az Ökumenikus Segélyszervezet országos hálózata. Az új intézmény az EFOP-1.4.3-16-2017-00032 Biztos Pont – Biztos Kezdet Gyerekház kialakítása Olaszliszkán című program keretében és az Ökumenikus Segélyszervezet múlt évi szeretet.éhség. Országos Adventi Pénzadománygyűjtéséből valósulhatott meg. Az építkezéshez az ELMŰ-ÉMÁSZ 15 millió forinttal, az RTL Magyarország 10 millió forinttal, a Magyar Külkereskedelmi Bank pedig 2,25 millió forinttal járult hozzá.

Az új intézmény megnyitásának napján avatták föl az Ovi-Sport Alapítvány által adományozott sportpályát, mely a legkisebbek számára biztosítja a sportolást, a szabadidő hasznos és egészséges eltöltését. Szintén a rendezvény keretében adták át Szerencsejáték Zrt. támogatásából vásárolt kisbuszt is, mely a segélyszervezet Borsod-Abaúj-Zemplén megyei logisztikáját segíti a karitatív szervezet miskolci központjából. A rendezvényen részt vett Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, s jelen voltak az új intézmény létrehozását támogató vállalati partnerek vezető képviselői.

Fülöp Attila államtitkár az átadóünnepségen kiemelte: a felzárkózás és a szociális ügyek sikerének kulcsa a valahova tartozás élményének a biztosítása, ebben segít a Biztos Kezdet Gyerekház.

Az Ökumenikus Segélyszervezet részéről Lehel László és Lévai Anikó mondtak köszönetet a támogató partnereknek az összefogásért, hiszen nekik és a tavaly adventi szeretet.éhség. kampány magánadományozóinak is köszönhető, hogy mind a felújításhoz, mind pedig az intézmény működtetéséhez rendelkezésre áll a megfelelő forrás. A segélyszervezet elnök-igazgatója kiemelte: az új olaszliszkai Biztos Kezdet Gyerekház részévé válik a segélyszervezet Kapaszkodó elnevezésű országos gyermekfejlesztő programjának, melynek köszönhetően évente több mint 2000 gyermek kaphat esélyt a felzárkózásra. A legfiatalabb korosztályra fókuszáló Biztos Kezdet Gyerekháznak köszönhetően pedig a legkisebb gyermekek is részesei lehetnek a karitatív szervezet ilyen jellegű segítségnyújtásának.

A Biztos Kezdet Gyerekház célja 0-3 éves gyermekek korai fejlesztése. Az intézmény szakemberek bevonásával, védőnői szolgáltatás igénybevételi lehetőségével igyekszik megkönnyíteni a nehéz körülmények között élő családok életét. A gyermekek ingyenesen juthatnak tízóraihoz, fejlesztő foglalkozásokhoz, valamint gyógytornász, pszichológus, korai fejlesztő szakember, mozgásfejlesztő szakember segítségéhez.

A munkatársak nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyerekek egyénre szabottan, egyedi képességeiket figyelembe véve, a saját tempójukban javítsák azokat a lemaradásokat, amelyek későbbi életkorban rögzülhetnek, és tanulási-, figyelmi- és magatartási zavarokhoz vezetnek. Az intézmény elősegíti a gyerekek szociális kompetenciájának (éntudatosság, önszabályozás, motiváció, társas készségek stb.) kialakítását és fejlődését. Mindemellett lehetőséget biztosít az optimális szülő-gyermek kapcsolat kialakítására, a gyereknevelési kompetenciák erősítésére és a társas kapcsolatok kialakítására. A Gyerekház nem kötelezően látogatandó, teljesen önkéntes alapon működik, mindenki számára nyitva áll.

A munkatársak a szülőknek is segítséget nyújtanak. Nekik szólnak a szülői fórumok, illetve egyéni konzultációk, melyek gyermeknevelésről, családi mindennapokról, a szülők gyerekkoráról és gyermeknevelési lehetőségekről tájékoztatnak. A munka nélkül maradt szülőket felkészítik az álláskeresésre, illetve segítséget kapnak az önéletrajzírásban és a motivációs levél elkészítésében, valamint az állásinterjún való megfelelő megjelenés és viselkedés tekintetében is. A Biztos Kezdet Gyerekház aktív résztvevője kíván lenni a település közösségi életének, munkáját szakemberek (védőnő, családsegítő, gyermekorvos) bevonásával és segítségével végzi.